Krimi inspektori ne znaju da rade svoj posao

Konjević rekao da se povećao broj fakultetski obrazovanih, ali da to ništa ne znači na terenu
83 pregleda 117 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2015. 18:52h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, kazao je juče u parlamentu da je stanje u Sektoru kriminalističke policije katastrofalno, jer brojni službenici ne znaju da rade.

On je to saopštio tokom zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, gdje se raspravljalo o organizovanom kriminalu i zelenaštvu.

Obraćajući se članovima tog skupštinskog tijela, Konjević je objasnio da se posljednjih godina povećao broj onih koji su u kriminalističkom odjeljenju dobili fakultetske diplome, ali da njihovo znanje na papiru ne korespondira sa radom na predmetima i terenu.

"To predstavlja veliki problem”, prenio je Konjevićeve riječi sagovornik “Vijesti”.

Ministar policije posebno je, prema istom izvoru, apostrofirao nedostatak znanja u Sektoru za privredni kriminalitet.

Pojedini članovi Odbora konstatovali su da su zapanjeni tim podacima i da to predstavlja ozbiljan problem koji treba hitno rješavati.

"Odbor smatra neophodnim snaženje kadrovskih kapaciteta i jačanje tehničkog sistema u bezbjednosnom sektoru, kao i nastavak i unapređenje međunarodne i regionalne saradnje”, piše u jednom od zaključaka sa jučerašnje sjednice.

Zaključili su i da “pojačano djelovanje pripadnika organizovanih kriminalnih grupacija” nosi sa sobom uvećanu društvenu opasnost, imajući u vidu činjenicu da nasilje primjenjuju kao dio strategije djelovanja i isto sprovode u cilju zastrašivanja svojih članova, razračunavanja sa suprotstavljenim grupacijama ili zastrašivanja građana...

“Odbor od Uprave policije očekuje da preduzimaju efikasnije aktivnosti usmjerene na sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela organizovanog kriminala u cilju očuvanja stabilnog bezbjednosnog ambijenta”, navodi se u jednom zaključku.

Pomoćnik direktora za Upravu kriminalističke policije Milan Tomić podnio je prošle nedjelje ostavku, nakon što je razorna bomba eksplodirala ispod automobila, a nedaleko od vrtića u Bloku V.

Na njegovo mjesto istog dana imenovan je dotadašnji načelnik nikšićkog Centra bezbjednosti Milovan Pavićević.

Tomić se godinama nalazio na ključnoj poziciji Kriminalističke policije.

Zaštititi one što govore o kamatašima

“Odbor je konstatovao da je pojava vršenja krivičnog djela zelenaštva jedan od rastućih problema, a imajući u vidu da zelenaške aktivnosti jačaju uticaj organizovanih kriminalnih grupa kroz širenje polja njihovog djelovanja, Odbor cijeni da nadležni državni organi rješavanju ovog problema treba da posvete punu profesionalnu pažnju”, piše u jednom od zaključaka sa sjednice Odbora.

Oni su ocijenili da je oštećenim građanima potrebno pružiti dodatnu policijsku i pravnu zaštitu, kako bi ovi dostavili informacije o pojavi zelenaštva...

Utvrdili su da je neophodno ojačati saradnju državnih organa u borbi protiv kriminala i ukazali na neophodnu ažurnost tužilaštva i sudova u odnosu na istrage i sudske odluke za članove organizovanih kriminalnih grupa.

Bonus video: