IMPRESIJE POVODOM ESTETIKE PORTO MONTENEGRA

Nepodnošljivi miks kvazi-istorije i tzv. savremenosti

Već se tada dala naslutiti ta "venecijansko-mediteranska moderna" - ili kako već zovu taj stil - koji bih ja nazvao trulo-bogataškim kvazi-istoricizmom...
26 komentar(a)
Hotel "Regent", Foto: REGENT
Hotel "Regent", Foto: REGENT
Ažurirano: 28.02.2015. 14:46h

As Anthony said to Cleopatra/ As he opened a crate of ale:/ Oh, I say:/ Some girls are bigger than others/ Some girls are bigger than others/ Some girl's mothers are bigger than/ Other girls mothers The Smiths, "Some Girls Are Bigger Than Others", The Queen is Dead (Rough Trade, 1986.)

Slabo izvodim ženu u posljednje vrijeme. Ne sjećam se kad sam posljednji put izveo Dunjicu moju neprikosnovenu. Sramota me, da se razumijemo, ali ne stižem, života mi. Vazda frka, vazda trka. Ne žali se Dunjica, ne kažem. Trpi, ne prigovara - kuva, pere, mete, crta, piše - trpi, ne progovara - samo čekam dan kad će da eksplodira.

I da skratim priču: obrnulo me u kladionici - usralo me kao nikad - Bog je uslišio moje vapaje, to hoću da kažem - i odmah uhvatih sebe kako razmišljam: sad ću da se iskupim kod žene, za sve pare - kumulativno. Sad ću da uplatim 10 dana u Hotelu Regent Porto Montenegro: Dunjica i ja, 10 noćenja, za svaku godinu neizvođenja jedna noć kompenzacije u Regentu - tamo ćemo da dočekamo 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore.

I ne silazi mi osmijeh s lica - konstantno se cerim - to više nije osmijeh - to je facijalni grč. Dobar je osjećaj kad imaš gomilu para u džepu od jakne. Ništa ne podiže raspoloženje kao gomila para - sad mi je sve jasno - iz očiju mi sijeva oganj živi na sve četiri strane svijeta - vidi se to, vide da sam spreman.

Može lako da se desi da u Regentu sretnemo premijera, na primjer — Dobar dan gospodine premijeru - i vi malo na more, a? Neka, neka, lijepi su dani, neka malo. Evo i mi, baš smo gledali gdje bismo se odmorili malo od ove jurnjave - i pravo da vam kažem, ovaj Hotel Regent - svuda smo bili, sve smo probali, sve znamo što se može znat, da se razmijemo - i velim da je ovo jedino mjesto u CG gdje vas stvarno cijene i gdje vas stvarno poštuju.

Da vidimo sad - datum dolaska: petak, 15. maj; noćenja: 10; datum odlaska: 25. maj, ponedeljak; odraslih: 2 komada; djeca 0 (ostavićemo dijete kod babe i djeda tih 10 dana). Idemo dalje: Deluxe Room Mountain View, 40 m2, 298 eura - to je najjeftinija soba - ali nisam raspoložen za najjeftiniju sobu - onda bi svi rekli: evo ih ono dvoje iz najjeftinije sobe - s pogledom na planine - morali bismo nešto ozbiljnije uzet, definitivno.

Aha: 1 Bedroom Residence Sea View, 75 m2, 600 eura - to ćemo mi uzet - to bismo mi, molim lijepo - 6,000.00 eura za 10 noćenja - sa buffet doručkom - što je lijepa para, ako mene pitate - ali neka, zaslužila je Dunjica, samo top-kvalitet za moju najdražu. I dao bih te pare, života mi - ali mi smeta što na Internet stranici regenthotels.com, pa gore na "book now", pa kad izbaci novu stranicu - odmah desno imate setovanje jezika - i na padajućem meniju nema crnogorskoga jezika - nema! - možete da tražite čitavu noć - ali nema crnogorskoga!

Nije valjda da ne očekuju Crnogorce - nije valjda da se nikad nije desilo da je Crnogorac osjetio potrebu da uzme sobu/stan u Hotelu Regent Porto Montenegro. OK, sačekaću da me stvarno usere - odigraću Eurojackpot kad opet odem u Zagreb - pa kad mi se stvarno otvori, kad me usere za 10 miliona eura - kupiću Dunjici stan u Hotelu Regent. Da vidimo pošto su stanovi?

Evo ga: Tivat, Porto Montenegro - ekskluzivni studio apartmani 43-45 m2, Regent Hotel. Cijena? Sitnica: 299.000. Ako uzmem 10 komada stanova - mogu li da dobijem još jedan i po stan stan gratis? I samo još da sačekam da krene taj obećani talas interesovanja za luksuzne nekretnine na CG obali - pa da prodam te stanove - i pravac Kapri itd.

Šalu na stranu, kad sam posljednji put bio da vidim kako napreduje Porto Montenegro - bilo je to u avgustu 2013. - punom parom su gradili Hotel Regent - i već se tada dala naslutiti ta "venecijansko-mediteranska moderna" - ili kako već zovu taj stil - koji bih ja nazvao trulo-bogataškim kvazi-istoricizmom - i koji se meni ni najmanje ne sviđa, da se razumijemo - nije mi jasno zašto stanovita kategorija imućnih ljudi naginje tom kvazi-sjaju - tom nepodnošljivom miksu kvazi-istorije i nečega što oni misle da je savremenost - što i nije toliko bitno, ruku na srce, estetika nije važna, ko te pita za estetiku.

Regent je otvoren 1. avgusta prošle godine - izgledao je bajno na TV - a već u decembru je poletjelo perje. Naime, NVO Tivatska antikorupcijska akcija, te predstavnici Matice Boke i dio odbornika u Skupštini Opštine Tivat - udarili su zajedničkim snagama na Dragana Kankaraša, bivšeg predsjednika Opštine Tivat - optužujući ga da nije u punom iznosu naplatio komunalije za Hotel Regent i stambeno-poslovnu zgradu Ksenija - takođe u okviru PM.

Kankaraš se kleo da je sve bilo po zakonu - da bi na kraju Ivan Novosel, novi predsjednik Opštine Tivat, formirao internu komisiju unutar lokalne uprave, kojoj je stavio u zadatak da ispita sve obračune za naplatu komunalija od 2010. do danas.

I dok čekamo rasplet - možda nije zgorega da se podsjetimo kako je protekla svečanost povodom otvaranja Hotela Regent - prvog hotela sa pet zvjezdica u Tivtu - s tim da ovo - hotel - uzmete s rezervom - riječ je o stanovima, od kojih je dobar dio, ako ne i svi - namijenjen prodaji. I onda bi trebalo da kupac, po definiciji, prepusti hotelu da izdaje njegov stan - u vrijeme kada ga ne koristi - ali nisu svi kupci raspoloženi da izdaju svoje stanove - ne bih ni ja bio raspoložen da prepustim svoj pažljivo opremljen stan bilo kome.

I sve bi bilo u redu kada porez za hotelske stanove koji se izdaju - i spadaju u kategoriju turističkih smještajnih kapaciteta - ne bi bio osjetno niži od poreza za stanove koji se ne izdaju - što otvara prostor za razne zloupotrebe, naravno - i to na račun Opštine Tivat, odnosno jadne Države CG.

"Želim da sa vama podijelim zadovoljstvo da otvaranjem hotela Regent u Porto Montenegru otpočinjemo jednu novu fazu razvoja hotelske industrije u Crnoj Gori", naglasio je premijer Đukanović u svom govoru prilikom otvaranja Hotela Regent. "Porto Montenegro nije samo početak nautičkog turizma u Crnoj Gori, Porto Montenegro nije samo, kako mi volimo da kažemo, najljepša destinacija za mega jahte na Mediteranu, Porto Montenegro je za Crnu Goru više od toga - to je novi standard za Crnu Goru".

Ako je riječ o novom standardu - nije za očekivati da će Novoselova komisija otkriti bilo kakve nepravilnosti. A tu su i pritisci koje kompanija Luštica Development/ Orascom i Vlada CG - vrše na Opštinu Tivat da u najkraćem roku krene u izgradnju puta kojim bi se pristupalo novom gradu koji polako raste na Luštici. Riječ je o 8.8 km puta - odnosno o 10 miliona eura.

Inače, Orascom planira da u narednih 20 godina izgradi novi grad na oko 6,8 miliona m2 zemljišta na Luštici: 8 hotela sa 2.200 soba, 1.600 stanova, 750 vila, te gradski centar sa svim sadržajima redom, uključujući čak školu i nekakvu zdravstvenu ustanovu, kao i teren za golf (18 rupa) - ali insistiraju da se oko tih 8.8 km puta ipak pobrine Opština Tivat.

Ne spavaju ni u Adriatic Marinas - Porto Montenegro. Najavljuju skori početak gradnje rezidencijalnog kompleksa Regent Pool Club, odmah uz Hotel Regent - opet se radi o nekoj kondo-varijanti itd. Ne spava ni stanoviti Oleg Khuklij - i on ima par ideja vezano za Tivat - ali o njegovim planovima u narednom broju.