Vrijedna donacija: Digitalni aparat za korekciju i rehabilitaciju slušanja govora

“Mislim da ni jedna javna ustanova u Crnoj Gori ne posjeduje digitalni logopetski set. Od ovog aparata koristi će imati preko 30 djece koji su članovi našeg Udruženja, a imaju problema sa govorom. Koristi će imati i njihovi roditelji i škole u koje idu”
110 pregleda 0 komentar(a)
Digitalni logopetski set Behringer, Foto: Svetlana Mandić
Digitalni logopetski set Behringer, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.02.2015. 13:09h

Zahvaljujući donaciji Crkve posljednjih svetaca Isusa Hrista u Crnoj Gori nikšićko Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju dobilo je digitalni logopetski set Behringer, aparat koji je široko primjenjiv u radu sa osobama sa smetnjama u verbalnoj komunikaciji.

"Aparat se koristi u savremenoj logopediji za korekciju i rehabilitaciju slušanja govora. Uređaj služi za korekciju svih vrsta govorne patalogije i u rehabilitaciji slušanja i govora kod djece sa oštećenjem sluha”, kazala je Olivera Bojanić, defektolog-logoped u pomenutom Udruženju.

Aparat se koristi u tretmanu govorno-jezičkih poremećaja, a veoma dobri rezultati se postižu u tretmanu mucanja. Zahvaljujući programu čiji se princip rada zasniva na tzv “delay efektu” – kašnjenju auditivne povratne sprege, kod osobe se automatski, u toku tretmana, stvara tečni govorni obrazac, tako što se usporava govor, i smanjuju grčevi govorne muskulature.

“Mislim da ni jedna javna ustanova u Crnoj Gori ne posjeduje digitalni logopetski set. Od ovog aparata koristi će imati preko 30 djece koji su članovi našeg Udruženja, a imaju problema sa govorom. Koristi će imati i njihovi roditelji i škole u koje idu”, kazala je Bojanić koja je zahvaljujući Ibrahimu Krdžaliću iz firme “ASCOM” iz Sarajeva, prošla obuku za rad na Behringeru.

Vrijednost aparata, čiji je autor prof. dr sc Mladen Heđever, redovni profesor Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, je nekoliko hiljada eura. Heđever je prve korake u primjeni novih tehnologija u logopedskoj rehabilitaciji napravio prije 30.godina, a aplikacija se uspješno koristi uz procesor zvuka njemačke firme Behringer poslednjih petnaestak godina.

Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju osnovano je 2000. godine i ima preko 300 članova, a kroz njihove radionice, prema riječima Bojanić, dnevno prođe do 60 članova koji koriste usluge fizioterapeuta, logopeda, defektologa, psihologa i vaspitača.

Bonus video: