Pet godina robije i milione u budžet

0 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.02.2015. 11:03h

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar, osuđeni su juče u bjelopoljskom Višem sudu na po pet i po godina zatvora, zbog pranja više od 19 miliona eura.

Istovjetne kazne izrečene su im i ranijom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud.

Obrazlažući presudu, sudija Šefkija Đešević konstatovao je da je dokazana krivica optuženih.

U optužnici piše da su njih dvojica od kraja 2007. do kraja 2009. godine, preko preduzeća Mat Company, prikrili da je gotovo 20 miliona eura pribavljeno krivičnim djelom i taj novac planirali da uvedu u legalne tokove. “To je potvrđeno iz nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke Vlajka Milićevića, bankarske dokumentacije Prve banke, Hipo Alpe Adria Banke te poslovne dokumentacije pravnog lica Mat Company. Sud je utvrdio činjenice koje se odnose na vlasničku strukturu, na bankarsko i finansijsko poslovanje Mat Company, kao i dokaze da je putem bankarskog i finansijskog poslovanja Mat Company, unošen novac stečen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanja u promet opojnih droga u legalne novčane tokove, radi prikrivanja način pribavljanja tog novca”, kazao je Đešević.

Sudija je istakao da taj prljav novac na organizovan način treba da uđe u legalne tokove, a da je glavni u toj grupi bio Darko Šarić.

“Optuženi su znali da su sredstva uplaćivana društvu Mat Company od strane Kamarila Korporation i Mateniko LLC, pribavljena krivičnim djelom izvršenim na organizovan način“, kazao je sudija.

Optuženi su obavezani da, na ime protivpravno pribavljene imovinske koristi, uplate novac u državni budežet - Duško Šarić 13.617.019.083 a Jovica Lončar 5.736.859 eura.

Šarić je nedavno, tokom završnih riječi, kazao da će najvjerovatnije biti osuđen zbog pranja novca, jer o tome ne odlučuju sudije koje, kako je rekao, znaju da je nevin.

“Ubijeđen sam da ovaj sud i ovo vijeće odlično znaju da sam nevin, ali isto tako sam ubijeđen da ovo vijeće neće donijeti presudu, nego neki drugi subjekti”, kazao je Šarić.

Bonus video: