OSUĐENI NA PO 30 GODINA ZA UBISTVO ŠĆEKIĆA

Boretu i Bigovića ostavili Medenici

U Apelacionom sudu juče je saopšteno da ostaje na snazi presuda podgoričkog Višeg suda iz oktobra 2012. godine, kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina robije zbog ubistva policajca
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 15:04h

 Vrhovni sud donijeće konačnu presudu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, nakon što su advokati  optuženih najavili da će se žaliti na odluku da se njihovi branjenici kazne sa ukupno 120 godina zatvora.  U Apelacionom sudu juče je saopšteno da ostaje na snazi  presuda podgoričkog Višeg suda iz oktobra 2012. godine, kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović osuđeni na po 30 godina robije zbog ubistva policajca.

Nakon takve odluke, a u susret žalbama advokata odbrane, Vrhovni sud, na čijem je čelu  Vesna Medenica,  mora potvrditi ili preinačiti tu presudu ili osloboditi okrivljene. Ne postoji mogućnost za ukidanje ili zakazivanje  ponovnog suđenja u nižestepenim sudovima.

Sudija Dragiša Rakočević, podsjetio je da su iz spisa predmeta izuzete izjave koje su suvlasnik “Splendida”  Žarko Radulović i bivši zaštićeni svjedok Zoran Vlaović dali  specijalnom tužiocu u februaru 2006.  Uprkos tome, konstatovao je sudija, činjenično stanje se nije promijenilo: “Činjenično stanje nije se izmijenilo, i ostala im je jednistvena kazna od po 30 godna zatvora, a (Alanu) Kožaru šest godina i 10 mjeseci zatvora”, kazao je  Rakočević.

Vrhovni sud je ranije ukinuo presudu za taj zločin, pod obrazloženjem da se te izjave Radulovića i Vlaovića nisu smjele koristiti na glavnom pretresu. Objasnili su tada  da se u postupku donošenja prvostepene i drugostepene presude, nije sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, zbog čega se nijesu mogli koristiti kao dokazi obavještenja koja su ta dvojica dala specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka.

Porodica Šćekić

Uživaj, Šćeka!

U presudi koju je 2012. godine donijelo vijeće sutkinje  Biljane Uskoković, piše da su Boreta i Bigović podstrekli Kožara i ostale da podmeću bombe na tadašnje gradilište elitnog hotela “Splendid”. Namjera im je bila, kako se navodi,  da prinude  Radulovića da im plati reket.

Na čelu policijskog tima za rasvjetljavanje tog slučaja bio je ubijeni  Šćekić, koji je i uhapsio Kožara. Navodi se da se Bigović plašio da Kožar može progovoriti i otkriti ostale napadače, zbog čega su “preduzeli radnje” da  ubiju policajca.

Objašnjava se da je  Bigović tada  otišao u Kolašin gdje su saslušavali Kožara i da je ispred  zgrade policije sreo  inspektora Šćekića: “Što izbiste ovog momka ovako Šćeka. Za razliku od tebe, mi igramo pošteno. Uživaj Šćeka”, kazao je tada Bigović.

U presudi piše da su se  Čila Šćekić i Vujadinović, zajedno sa njima poznatim napadačima, dovezli  do blizu kuće inspektora Šćekića u podgoričkom naselju Tološi  30. avgusta 2005. Čila Šćekić je, kako stoji u presudi,  sakriven u rastinju vinove loze sačekao nailazak inspektora, u koga je zatim iz “heklera” ispalio 19 hitaca. Pobjegao je do džipa “grand čiroki”, u kome ga je  čekao Vujadinović.

Još se ne zna kako je nestao CD

Iz Apelacionog suda juče su saopštili da je ranije snimak svjedočenja Vlaovića u potpunosti prepisan sa CD-a, od kojih je jedan  naknadno izgubljen. 

“Kod činjenice da je ovaj dokaz upravo obezbijeđen u zakonitoj i pismenoj formi, time je isključena mogućnost da se CD može uništiti ili skloniti”, piše u saopštenju koje je juče pročitala portparolka Višeg suda Aida Muzurović. 

Još nije objašnjeno kako je nestao CD sa svjedočenjem Vlaovića, da li je pokrenuta istraga i da li je neko zbog toga odgovarao.

Aida Mizurović

“Potvrdiće presudu”

Sestra stradalog inspektora, Slavica Šćekić, rekla je  da je zadovoljna presudom Apelacionog suda. 

“Presuda je pravilna, pravedna i zakonita. Apelacioni sud je dobio zadatak od Vrhovnog suda  da otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka u ranijoj presudi kojom su potvrđene kazne. U ponovnom postupku, Apelacioni sud je otklonio te povrede i naravno uslijedila je osuđujuća, koja će biti i potvrđujuća. Tačno je da Vrhovni sud daje konačnu odluku, aiI šta se može drugo očekivati nego da potvrdi presudu Apelacionog suda. Dokazana je krivica optuženih”, kazala je Slavica Šćekić

Ognjanović:  Žalbe idu, pa ćemo vidjeti

Advokat Dragoslav Ognjanović, kazao je da nije očekivao takvu odluku suda i najavio nove žalbe.

“Naviknuti smo na sve ovo i  na ovakve ishode, bili smo na neki način i na ovo pripremljeni. Sada ponovna žalba, pa ćemo vidjeti do kada, kako i na koji način će se ovo odvijati... Nadam se da će na kraju ipak da prevagne  zakonita  ocjena dokaza”, kazao je.

Galerija