ID poharala biblioteku, spaljeno 100 hiljada knjiga

Početni izvještaji govorili su da su ekstremisti uništili oko 8000 knjiga. Međutim, zvaničnik mosulske biblioteke vjeruje da je 112.709 knjiga i rukopisa, od kojih su neki na UNESKO listi zaštićene kulturne baštine, uništeni
0 komentar(a)
Plamen
Plamen
Ažurirano: 26.02.2015. 07:36h

Borci Islamske države opljačkali su biblioteku u Mosulu i spalili više od 100.000 rijetkih rukopisa i dokumenata koji obuhvataju stoljeća znanja i kulturnog nasljeđa civilizacije.

Početni izvještaji govorili su da su ekstremisti uništili oko 8000 knjiga. Međutim, zvaničnik mosulske biblioteke vjeruje da je 112.709 knjiga i rukopisa, od kojih su neki na UNESKO listi zaštićene kulturne baštine, uništeni.

Direktor Javne biblioteke u Mosulu Ganim al-Ta’an kazao je da su militanti ISIL-a nakon pljačke demolirali zgradu, koristeći eksplozivna sredstva. Narod je pokušao da spriječi teroriste da spale biblioteku, ali nisu uspjeli.

Borci Islamske države provalili su u biblioteku i napravili veliku lomaču od naučnih i drugih tekstova iz oblasti kulture. Vjeruje se da je među tim dokumentima izgubljena zbirka iračkih novina od početka 20. vijeka, mape, knjige i zbirke iz osmanskog perioda.

Ekstremisti su ranije ovog meseca počeli da uništavaju biblioteku, osnovanu 1921. godine u znak rođenja modernog Iraka.

Islamska država je nanijela posebnu štetu Sunitskoj muslimanskoj biblioteci, 265 godina staroj biblioteci Latinske crkve, manastira Dominikanskih otaca i Mosulskoj muzejskoj biblioteci koja je sadržala rukopise koji datiraju 5000 godina prije Hrista.

Militanti možda nijesu uništili sve knjige - stanovnici Mosula svjedoče da su vidjeli natovarene kamione sa sirijskim registarskim tablicama kako se udaljavaju u sred noći.

Mještani su vidjeli oko 2.000 knjiga - uključujući dječije priče, knjige poezije, iz filozofije, sporta, zdravstva, kulture i nauke natovarene u šest kombija.

Tokom 2003. godine, za vrijeme druge američke invazije, biblioteka u Mosulu je uništena. Mnogi od dragocjenih tomova su nestali, ali je naporima mještana, koji su spasavali mnoge dragocjene rukopise krijući ih u svojim domovima i uz pomoć novca bogatih porodica, koje su otkupljivale ukradene knjige, biblioteka djelimično spasena.

Bonus video: