Demonstranti samo sjedjeli na ulici: Zašto niste uhapsili huligane?

Optuženi su tvrdili i da su ih policajci prilikom hapšenja gurali, psovali i prijetili im
67 pregleda 8 komentar(a)
Protest, Foto: Savo Prelević
Protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2015. 13:07h

Policija nije reagovala na nasilne demonstracije u februaru prošle godine, ali je zato pohapsila ljude, koji su tog dana mirno sjedjeli na ulici, zatvorenoj za saobraćaj.

To su zaključci branilaca Marka Milačića, Bobana Batrićevića, Ninoslava Kaluđerovića, Irene Delje, Danila Mrvaljevića, Mira i Milke Radević i Aljoše Turovića, kojima se sudi za nepostupanje po naredbi o udaljavanju, kada su ispred zgrade MUP-a, mirno protestovali zbog loše situacije u državi.

Branioci su juče, nakon odgledanih snimaka, pitali Tužilaštvo i Policiju zašto na optuženičkoj klupi nema niko od onih koji su bacali kamenica, već mirni demonstranti. Na jednom od snimaka vide se nepoznata lica koja gađaju kamenicama. Na drugom okrivljeni, koji sjede na asfaltu, u ulici u kojoj nema saobraćaja, a oko njih stoji više desetina ljudi.

"Nijedan snimak ne bilježi navodno upozorenje, niti naredbu da ustanu. Vidi se i da u ulici nije bilo saobraćaja, pa ni osnova da se primjenjuje bilo kakva naredba, pa izgovor za intervenciju prema nenasilnim demonstrantima ne može biti saobraćaj", naveo je advokat Aleksandar Đurišić.

Branioci su dodali i da se vidi da 20-30 ljudi stoji mimo okrivljenih na tom mjestu, iako su policajci svjedočili da je naredba važila za sve prisutne.

Optuženi su tvrdili i da su ih policajci prilikom hapšenja gurali, psovali i prijetili im.

Sudija Goran Đuković je prihvatio predlog advokatice Sanje Đurović da se na sljedećem pretresu saslušaju novinari "Vijesti" Jelena Jovanović i Darvin Murić, i fotoreporteri Savo Prelević i Zoran Đurić, koji su bili prisutni prilikom privođenja optuženih.

“Nasilni dio skupa izrežiran u službama režima”

Sudija je juče odbio predlog okrivljenih da se sasluša ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, i neko lice koje im se predstavilo kao Kosta Miljanić, a koji je došao u policiju par sati nakon što su uhapšeni i rekao im da policija sumnja da je on jedan od organizatora skupa.

“Postoji sumnja da je nasilni dio skupa izrežiran u službama režima...Na snimku se vidi i lice sa rokovnikom u farmericama, koje se pojavilo u policiji i razgovaralo sa nama, a sumnjamo i da je on bio tu po nalogu službi. Taj čovjek uopšte nije procesuiran, iako je navodno bio priveden, a on je ispred Skupštine gađao zgradu kamenicama i gurao zaštitnu ogradu”, naveo je Milačić.

Bonus video: