Afera Košljun: Rađenovićev kredit bez pečata i potpisa

Ivan Lero, službenik PBCG kazao da pretpostavlja da je banka imala podatak da je kredit bio obezbijeđen keš- kolateralom
219 pregleda 8 komentar(a)
Jelica Petričević, Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Jelica Petričević, Vladan Bojić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2015. 06:52h

Irena Čanović, koja je tokom 2007. radila kao sekretar Prve banke, svjedočila je juče u nastavku suđenja u slučaju Košljun.

Čanović je pričala o tome kako je PBCG dodijelila kredit od 1,45 miliona eura firmi SP “Luna”, okrivljenog Vida Rađenovića.

“Sada se ne sjećam, jer je to bilo davno”, kazala je Čanovićeva, sutkinji Valentini Pavličić.

Ona je rekla da nije učestvovala u obradi dokumenata, a da su svi zapisnici koje je sačinjavala, imali njen potpis i pečat, kao i djelovodni broj.

“Ukoliko se radi o zapisniku sa sjednice Komiteta za upravljanje kreditnim rizikom, osim mene, potpisala ga je i tada predsjedavajuća Jelica Petričević”, kazala je Čanovićeva.

Nakon što je sudija Pavličićeva pokazala dokument - zapisnik, svjedokinja se izjasnila.

“Ovdje ne vidim da ima mog potpisa i pečata, ne znam stvarno zašto”, začudila se Čanovićeva.

Sutkinja je potom svjedokinji pokazala i kopiju djelovodne knjige.

“U djelovodnoj knjizi ga nema, i nije mi poznato kako to”, rekla je ona.

Advokat Vladan Bojić, branilac okrivljene Petričevićeve, kazao je: “Ne možemo dokumente Prve banke da posmatramo kao sveti gral. To je moja metafora”.

“Kolega, ostavite te metafore van sudnice”, dodala je Pavličićeva.

Svjedok Ivan Lero, zaposlen kao kreditni referent u Prvoj banci tokom 2007. godine, rekao je da se ne sjeća dodjele kredita “SP Luna”.

Nakon što mu je sutkinja pokazala dokument, kazao je da je “vjerovatno greška”.

“Predmeta se uopšte ne sjećam, a iz pisanja medija sam se prisjetio. Teorijski je moguće da je neko promijenio moju šifru i unio podatke u informacioni sistem banke”, kazao je on.

Sutkinja je pokazala i zahtjev za dodjelu kredita koji je podnio Rađenović.

“Nema podatka da je primljen u PB i na osnovu takvog zahtjeva ne bih mogao da postupim bez odobrenja kreditnog odbora ili komiteta.... Ovakav zahtjev za odobrenje kredita “SP Luna”, koji je veliki iznos, ne bih mogao da unesem u informacioni sistem jer nema dovoljno podataka, ali pretpostavljam da je banka imala podatak da je bio obezbijeđen keš-kolateralom”, kazao je Lero.

Gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića optužnica tereti za zloupotrebu službenog položaja, kao i Aleksandra Tičića. Petričević i Vido Rađenović optuženi su za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Svetozar Marović svjedoči 9. marta

Sutkinja Valentina Pavličić zakazala je za 4. mart nastavak suđenja u predmetu “Košljun” i najavila da će narednog dana svjedočiti Boro Lazović, predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Budve i Srđan Kovačević.

Za 9. mart sudija je zakazala svjedočenje potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića.

Bonus video: