LONDONSKA STUDIJA:

Cigareta za opuštanje je laž, pušači su do 70% nervozniji

Paljenje cigarete često se doživljava kao ultimativni čin opuštanja ili uživanja. Ipak, studija otkriva da pušači imaju značajno veći rizik od nastanka depresije i tjeskobe.
0 komentar(a)
pušenje, cigareta, Foto: Shutterstock
pušenje, cigareta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2015. 20:52h

Naspram ljudi koji ne puše, zavisnici od nikotina imaju 70 odsto veći rizik od ozbiljnih epizoda depresije i tjeskobe, a pušenje kao metoda opuštanja je samo izgovor, pokazala je studija Univerziteta London.

Prema njoj, pušači su generalno nervozniji, temperamentniji i tjeskobniji, a ta osjećanja javljaju se kao posljedica njihove štetne navike, piše Daily Mail.

"Većina pušača će reći kako moraju zapaliti cigaretu da bi se smirili, ali istina je sasvim suprotna. Sa što većim brojem popušenih cigareta i dužim stažem pušenja, oni su osjetljiviji na stres", objašnjava vođa studije sprovedene na više od 6.500 ljudi, profesor Robert Vest.

Vest kaže da se šteta nastala pušenjem može ispraviti samim odvikavanjem, jer je već nakon godinu dana nepušenja nivo stresa kod bivših pušača istovjetan kao kod onih koji nikada nijesu pušili.

Izvor: 24sata.hr

Preporučujemo za Vas