Advokati optuženih sudija: Nisu krivi, jer nema štete

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Vrbice, naveo je da se od “suda očekuje da će ponovo donijeti oslobađajuću presudu”
172 pregleda 6 komentar(a)
Goran Vrbica, Foto: Savo Prelević
Goran Vrbica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2015. 19:40h

Zastupnik optužnice Vojislav Grujić promijenio je optužnicu protiv predsjednika i sudije Osnovnog suda na Cetinju Gorana M. Vrbice i Nebojše T. Markovića.

Grujić je to uradio juče u završnoj riječi na ponovljenom suđenju, Vrbici i Markoviću koje sada okrivljuje da su od 26. marta do 2. aprila 2007. godine, pribavili korist firmi “Framec” Italija od 800 hiljada eura, a pri tom oštetili firmu “Mijoni”.

Do sada ih je optužnica teretila da su za 803.200 eura oštetili budžet Crne Gore.

Sutkinja Biljana Uskoković presudu će objaviti 13. marta.

Grujić je, pozivajući se na odluku Apelacionog suda, naveo da su Vrbica i Marković prekršili odredbe Zakona o vanparničnom postupku, da su novac koji je u cetinjski Osnovni sud uplatio firmi “Mijoni” - uplatili firmi “Framecu”, koja nije bila u sporu.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Vrbice, naveo je da se od “suda očekuje da će ponovo donijeti oslobađajuću presudu”.

“Časni sudija Vrbica nije trebalo da se ponaša ni po jednom članu zakona o vanpraničnom postupku, jer on nije ni zadužio ovaj predmet”, kazao je Piperović.

Advokat Predrag Đolević, branilac okrivljenog Markovića, ocijenio je rad tužilaštva kao “lažno optuživanje”. Istakao je da se već četiri godine dokazuje da država nije oštećena, te da se “Mijoni” izjasnio da nije oštećen i objasnio.

“Firma “Mijoni” je uplatila novac u sudski depozit Osnovnog suda u Cetinju. Firma “Donze” je bila saglasna da se 800.000 eura uplate ino-partneru “Framecu”. Ovdje se ne radi o pribavljanju koristi, već je bio dug prema “Framecu”. U ovom predmetu, niti je napravljena korist, niti šteta bilo kome, već je plaćen dug”, naglasio je Đolević.

Sudije sa Cetinja su u prvom postupku, 25. aprila 2014. oslobođeni optužbi jer je sudija Uskoković tada kazala da nema dokaza da su Vrbica i Marković pribavili korist pravnom licu “Framec”, a oštetili budžet.

Sudija je tada objasnila da je fabrika sladoleda "Donze" dugovala italijanskoj firmi 925.000 eura za isporučene rashladne vitrine, te da je tim povodom 16. februara 2007. godine podnijela tužbu Privrednom sudu u Podgorici. "Donze" je priznao taj dug i predložio da sklope poravnanje na 800.000 eura, što je "Framec" prihvatio. Iznos od milion eura na ime kupovine "Donze" uplatila je zagrebačka firma "Ledo" i ovaj iznos je uplaćen u sudski depozit u Osnovnom sudu u Cetinju.

"Iz nalaza i mišljenja vještaka Borke Boričić, proizilazi da nije bilo isplate iz budžeta, tako da nije nastala šteta od 803.200 eura", kazala je tada sudija Uskoković. Apelacioni sud je ukinuo ovu oslobađajuću presudu i proces je počeo iznova.

Bonus video: