Dragovićevo "uskoro": Šef podgoričke policije dva puta najavljivao hapšenja

“Saopštavanje detalja policijsko-tužilačkih aktivnosti moglo bi ugroziti dalji tok ovih istraga”, kazali su iz Uprave policije
452 pregleda 16 komentar(a)
Vojislav Dragović, Foto: Luka Zeković
Vojislav Dragović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.02.2015. 19:59h

Ostale su samo mrtvo slovo na papiru najave šefa podgoričke policije Vojislava - Voja Dragovića da će uskoro rasvijetliti ranjavanje Ivana Strugara, pokušaj ubistva Mladena Lakušića i ubistvo Andrije Mrdaka.

Strugar i Lakušić ranjeni su sredinom oktobra 2014., a krajem decembra iste godine ubijen je Baranin Mrdak.

U pravcu proslavljenog kik-boksera nepoznata osoba 14. oktobra je, oko 19.30 časova u podgoričkoj Ulici bratstva i jedinstva ispalila pet hitaca. Jedan metak pogodio ga je u stopalo.

Lakušić je prošao gore - pogodila su ga tri od više metaka koje su dvojica napadača ispalila ka njemu 14. oktobra, dva sata iza ponoći u Bokeškoj ulici.

Dragović je krajem oktobra 2014., na pres konferenciji, najavio skoro rasvjetljavanje jednog od ta dva slučaja: “Imamo određene pomake. Nadam se da makar u jednom od ova dva slučaja nećemo čekati dugo”.

Baranin Mrdak ubijen je 25. decembra 2014. godine ispred spuškog zatvora. Mrdak se dugo borio sa ubicom, prije nego je pogođen sa najmanje tri smrtonosna hica u grudi.

Tri dana nakon ubistva Mrdaka najavio hapšenje ubica, u oktobru da će otkriti ko je pucao u Strugara i Lakušića

Tri dana nakon ubistva Baranina Dragović se, ponovo na pres konferenciji, “pohvalio” rezultatima.

“U saradnji sa Višim državnim tužilaštvom, policija preduzima svakodnevne i intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju ovog djela, a operativne informacije sa kojima u ovom momentu raspolažemo ukazuju na to da se uskoro može i očekivati otkrivanje počinioca”, tvrdio je Dragović.

Nezvanične informacije iz izvora bliskih istrazi međutim govore suprotno - rješavanje nijednog od ova tri slučaja ne može se očekivati uskoro.

Iz Uprave policije nijesu željeli da preciziraju šta je Dragović mislio pod pojmom "uskoro", iako je od tada prošlo više od tri mjeseca.

U odgovoru dostavljenom “Vijestima” piše da službenici Sektora kriminalističke policije, sa nadležnim centrima bezbjednosti, u koordinaciji sa Tužilaštvom, “sprovode zakonom propisane mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela”.

“Budući da su istrage ovih krivičnih djela u nadležnosti Tužilaštva, kao i imajući u vidu činjenicu da bi saopštavanje detalja policijsko-tužilačkih aktivnosti moglo ugroziti dalji tok ovih istraga, nijesmo u mogućnosti da vam saopštimo više podataka o aktivnostima koje se preduzimaju na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela”, odgovorili su iz UP-a.

“Vijesti” su Upravu policije pitale o istragama ubistva Mrdaka, Vinetua Strugara, Milutina - Mića Radovića, Vidaka Vorotovića, Stefana Đukića, Armina - Muše Osmanagića, te ranjavanja Strugara, Lakušića i Predraga Mitrovića.

Nema pomaka u istrazi ubistva Mrdaka

Počinioci tih krivičnih djela nijesu otkriveni.

Sagovornici “Vijesti” iz policije rekli su da njihove kolege koje rade na najtežim krivičnim djelima “srljaju” u istragama.

“U prvim danima istrage ubistva Strugara i Radovića uzimali su izjave od svih čiji su pozivi, u vrijeme ubistva, registrovani na baznim stanicama u blizini. Sate su potrošili na bespotrebne razgovore sa ženama koje su pričale o receptima, djeci...”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz UP nijesu odgovorili na pitanje koliko je osoba u okviru te istrage pozvano na informativni razgovor.

Još se ne zna ni ko je u maju 2014. ranio Predraga Mitrovića

Podgorička policija još nije rasvijetlila ko je početkom maja 2014. godine ranio Predraga Mitrovića , direktora Uprave za dijasporu u MVPEI.

Mitrović, dugogodišnji direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, ranjen je u noći između 13. i 14. maja, pola sata nakon ponoći, ispred njegove porodične kuće u naselju Masline.

Te noći Mitrović je parkirao automobil, a kada bio na kapiji dvorišta sa desne strane prišao mu je maskirani napadač, koji je u njega uperio pištolj.

Mitrović i njegov komšija podstanar ispričali su inspektorima da je napadač nekoliko trenutaka pištoljem “šarao” gore-dolje, a potom sa 3-4 metra udaljenosti pucao u noge Mitroviću.

Iz UP, kako ne bi “ugrozili tok istrage” nijesu odgovorili ni u kojoj je fazi, kao ni da li je ispitivano ima li ranjavanje Mitrovića veze sa njegovim radnim angažmanom u Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Takve izjave nijesu poželjne

Komentarišući izjave Dragovića i najave “skorih” rješavanja krivičnih djela, sagovornici “Vijesti” kazali su da vjeruju da se on “samo istrčao”.

“Vjerovatno nije imalo lošu namjeru, ali najave rasvjetljavanja krivičnih djela, naročito date sa te adrese, nijesu poželjne ”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Uprkos lošim procjenama, iznijetim javno, tvrde da Dragović nije odgovarao.

On nije ni podnio ostavku, poput njegovog kolege Milana Tomića.

Tomić je prije tri dana, nezadovoljan rezultatima, podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka Sektora kriminalističke policije. Šef najvažnijeg segmenta u radu policije, i pomoćnik direktora te službe Slavka Stojanovića to je obrazložio “ličnim razlozima”.

On je ostavku podnio usljed najnovijih mafijaških obračuna, a razorna bomba, aktivirana prije četiri dana u Bloku V, nedaleko od vrtića, škole i ugostiteljskih objekata, samo je ubrzala njegovu odluku.

Bonus video: