Objelodanjivanje imena je flagrantno kršenje pravila

Za ovogodišnje dodejljivanje Nobelove nagrade, prijavljeno je 198 kandidata od kojih su 36 potpuno nova imena
0 komentar(a)
Peter Englund (Novina)
Peter Englund (Novina)
Ažurirano: 23.02.2015. 17:26h

Objelodanjivanje imena pisaca koji su ušli u uži izbor za Nobelovu nagradu za književnost može da dovede do njihove diskvalifikacije za to prestižno priznanje, izjavio je predsjednik žirija Peter Englund, prenosi AFP.

“Postoje oni koji vole da se javno hvale osobama koje su predložili”, napisao je na svom blogu Englund, koji je ujedno i stalni sekretar Švedske akademije.

“To predstavlja flagrantno kršenje pravila”, istakao je on dodavši da žiri raspolaže pravom da diskvalifikuje pomenute kandidate.

“Nije nemoguće da se to desi nekom od imenovanih (pisaca)”, napomenuo je Englund, navodeći da je “curenje” imena motivisano interesima koje nije želio da precizira.

Kao i u slučaju Nobelove nagrade za mir, i u kategoriji književnosti veoma je široka lepeza onih koji mogu da predlože kandidate, uključujući bivše laureate, članove Švedske akademije, čelnike nacionalnih književnih društava i akademike iz cijelog svijeta. Za ovogodišnje dodejljivanje Nobelove nagrade, u oktobru, prijavljeno je 198 kandidata, od kojih su 36 potpuno nova imena, kazao je Englund.

Po ugledu na prethodne godine, i ovog puta će u aprilu broj kandidata biti sveden na 20 do 25, a u maju na svega pet, među kojima će biti izabran ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Pojedini pisci, poput američkih romanopisaca Džojs Kerol Outs i Filipa Rota, ali i Japanca Harukija Murakamija, redovno važe za favorite. Lista nominovanih kandidata za Nobelovu nagradu čuva se u tajnosti tokom 50 godina.

Bonus video: