U Madridu opera po Lorkinoj drami "Publico"

Vjeruje se da je Lorka tražio od svog prijatelja Rafaela Martineza Nadala, da ukoliko on umre, uništi dramu, jer je bio siguran da se ona u to vrijeme ne može izvesti na sceni
74 pregleda 0 komentar(a)
Federiko Garsija Lorka, Foto: Shutterstock
Federiko Garsija Lorka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2015. 16:19h

U pozorištu Real u Madridu u utorak će početi da se igra opera "Publico", po drami španskog pjesnika i dramskog pisca Federika Garsije Lorke.

Dramu "Publico" Lorka je napisao 1930. godine na Kubi, pošto je neko vrijeme proveo u Njujorku. Vjeruje se da je Lorka tražio od svog prijatelja Rafaela Martineza Nadala, da ukoliko on umre, uništi dramu, jer je bio siguran da se ona u to vrijeme ne može izvesti na sceni.

Pripadnici španske vojska su šest godina kasnije, dok je na vlasti u Španiji bio diktator Fransisko Franko, nedaleko od Grenade ubili Lorku čije tijelo nije nađeno.

Rukopis Lorkinog nadrealističkog ostvarenja je sačuvan, a osamdesetih godina prošlog vijeka drama je na sceni izvedena samo nekoliko puta.

Kada je 2010. godine postao direkor pozorišta Real u Madridu, Žerar Mortije naručio je od španskog pisca Andresa Ibanesa da napiše operu po tekstu Lorkine drame. Mortije je umro 2013. godine, a Ibanes je njegov zahtjev izvršio i operu završio ove godine.

"Ovo je kao da krećemo u avanturu u Lorkine psihološke dubine, gdje nije bilo ni granica ni barijera. Zbog toga je to njegovo ostvarenje toliko kompleksno. Sam Lorka govorio je da je to 'nemoguće pozorište'. Za nas je baš to bio najvažniji izazov - da realizujemo nešto nemoguće", rekao je Ibanes.

Glavni lik Lorkine drame je direktor pozorišta koji svojim stvaralaštvom, i time što priznaje da je homoseksualac, odbacuije stroge građanske konvencije.

"Surovost i drzovitost ključni su elementi Lorkinog poetskog jezika. U adaptaciji ništa nije izbačeno, niti je nešto dodato", objasnio je Ibanes.

Cilj opere koja će se izvoditi do 13. marta, jeste da "prodrma" publiku, rekao je Ibanes, dodavši da gledaoci treba da na sceni prepoznaju sopstvene strahove i ambivalentnosti.

Bonus video: