Sve o večerašnjoj dodjeli Oskara

Oni koji tvrde da najbolji film nikad ne dobija Oskara, navijaju za “Grand Budapest Hotel“ Vesa Andersona, priču inspirisanu memoarima Štefana Cvajga
71 pregleda 4 komentar(a)
Birdman, Foto: Facebook
Birdman, Foto: Facebook
Ažurirano: 22.02.2015. 07:49h

Najvažnija filmska noć u godini je pred nama - Holivud i gledaoci TV prenosa u više od 200 zemalja širom svijeta željno iščekuje Oskare. Dodjela “Oskara”, 87. po redu, biće održana večeras u “Dolbi teatru” u Holivudu, a ovogodišnji domaćin ceremonije biće komičar Nil Patrik Haris.

Prvi put od kada je 2009. Američka filmska akademija proširila broj nominovanih filmova sa pet na deset, svega osam ostvarenja nadmetaće se za glavnu nagradu. Te 2009, u trci je bilo 10 filmova, isto kao i 2010. i 2011. dok je posljednje tri bilo nominovano po devet ostvarenja.

U trci za zlatnu statuetu, po broju nominacija, devet, vode ostvarenja “Birdman” i “Grand Budapest Hotel”, životna priča slavnog britanskog razbijača šifri Alana Tjuringa “The Imitation Game” Mortena Tilduma dobila je osam nominacija, dok su ratna drama Klinta Istvuda “American Sniper”” i hronologija odrastanja dječaka koju je Ričard Linklejter snimao punih 12 godina “Boyhood” dobili su po šest nominacija. Uz njih, za “Oskara” za najbolji film nominovani su još priča o Martinu Luteru Kingu i američkom pokretu za građanska prava crnaca “Selma”, biografski film o Stivenu Hokingu “The Theory Of Everything” i džez drama “Whiplash”.

Kritika i poznavaoci filma i nepisanih holivudskih pravila, licitiraju da će trijumfovati “Birdman”, crna komedija Alehandra Gonzalesa Injaurita, priča o istrošenom holivudskom superheroju koji se okreće Brodveju u nadi da će na taj način dokazati da je istinski umjetnik i izaći iz sjenke čovjeka-price koji mu je obilježio karijeru. Oni koji, pak, tvrde da najbolji film nikad ne dobija Oskara, navijaju za “Grand Budapest Hotel“ Vesa Andersona, koji presijeca Gordijev čvor vječito aktuelnih trend-mamaca u Holivudu.

"Odrastanje"

Četiri nominovana ostvarenja iz kategorije za najbolji film: “Američki snajper”, “Imitation Game”, ”Selma” i “The Theory of Everything” su drame zasnovane na stvarnim događaijima i usredsređene na značajne ličnosti i događaje iz moderne istorije. Druga četiri: “Birdman”, “Boyhood“, “Grand Budapest Hotel” i “Whiplash” su fikcija (čak iako “Birdman” može da se posmatra kao paralela sa karijerom svoje zvijezde, Majkla Kitona, a “Boyhood” i “Whiplash” imaju autobiografski eho života svojih scenarista - režisera). “Grand Budapest Hotel” nije ništa manji istorijski ep nego četiri istorijsko-dramska kandidata.

To je priča inspirisana memoarima pisca Štefana Cvajga, sjećanje autora na Beč i Austriju od mladosti do zrelosti, iz perspektive gubitka zavičaja poslije nacističkog anšlusa 1938. godine, njegovo izgnanstvo i lutanje, od Velike Britanije i SAD do Brazila, gdje je i umro 1942. godine.

“Američki snajper” i “Selma” bili su izloženi strogoj kritici i otvorili su detaljne rasprave kakve rijetko ikada da ima u stvarnom političkom odlučivanju - da li Istvudov film “slavi” rat i da li “Selma” “nepravedno” prikazuje Martina Lutera Kinga. Ovi autori ne nude suptilan pogled na ideološke šablone gotovo neprimjetno utkane u film, zato su i podijelili javnost i kao takvi, i pored svojih nespornih kinematografskih vrijednosti, neće osvojiti nagradu jer nisu otjelotvorili sjajnu sliku o naciji, o samoj Americi.

"The Grand Budapest Hotel"

“Theory of Everithing” i “Imitation Game” nisu polarizujući, već iskreni filmovi o ozbiljnim stvarima, ali su previše “pitomi” - filmovi o intelektualcima rijetko pobjeđuju (ne od “A Beautiful Mind” 2002. godine), pogotovo kada mogu podijeliti poklonike britanskog biografskog filma i potrijeti se međusobno.

“Oskaru” za najbolju režiju mogu se nadati Alehandro Gonzalez Injaritu (“Birdman”), Ričard Linklejter (“Boyhood”), Benet Miler (“Foxcatcher”), Ves Anderson (“Grand Budapest Hotel”) i Morten Tildum (“The Imitation Game”).

Marion Kotijar, “Two Days, One Night”

U glumačkim kategorijama ove godine gotovo polovina sa spiska nominovana je prvi put. To su neki stariji glumci poput Stiva Karela (“Foxcatcher”), Majkla Kitona (“Birdman”), Džej Kej Simonsa (“Whiplash”), Patriše Arket (“Boyhood”) ali i neki iz mlađe garde, kao Benedikt Kamberbač (“The Imitation Game”), Ema Stoun (“Birdman”), Rozamund Pajk (“Gone Girl”), Edi Redmejna i Felisiti Džons (“Theory of Everything”).

Za razliku od njih, Bredli Kuper je treći put uzastopno nominovan za Oskara za najbolju mušku ulogu - prošle godine za triler “Američka prevara”, a godinu dana ranije za rolu u komediji “U dobru i u zlu”. Prije njega, ovo je pošlo za rukom samo Rene Zelveger (“Bridžit Džouns”, “Čikago”, “Hladna planina”) i Raselu Krou (“Insajder”, “Galdijator”, “Blistavi um”).

Po procjeni kritike, najbliži zlatnoj statueti u kategoriji najbolji glumac je Majkl Kiton, koji je za istu ulogu, u “Birdmanu”, dobio i Zlatni globus.

Za istu nagradu, ali u ženskoj kategoriji, nadmeću se Marion Kotijar (“Two Days, One Night”), Felisiti Džons (“The Theory Of Everything”), Rozamund Pajk (Gone Girl), Riz Viterspun (“Wild”) i Džulijen Mur (“Still Alice”), na čijoj su strani sjajna uloga, simpatije kritike i “Zlatni globus”.

"Foxcatcher"

“Oskar” za najbolju epizodnu mušku ulogu ove godine bi mogao da pripadne veteranu Robertu Duvalu (“The Judge”), Itanu Houku (“Boyhood”), Edvardu Nortonu (“Birdman”), Marku Rafalu (“Foxcatcher”) ili Džej Kej Simonsu (“Whiplash”).

Za “Oskara” za najbolju sporednu žensku ulogu nominovane su: Patriša Arket (“Boyhood”), prema dosadašnjim procjenama najbliža nagradi jer je napravila ulogu života, Lora Dern (“Wild”), Kira Najtli (“The Imitation Game”), Ema Stoun (“Birdman”) i Meril Strip (“Into The Woods”).

"The Imitation Game"

Meril Strip je apsolutni rekorder po broju nominacija za Oskara, broji ih čak 19. Glumica je šest puta više nominovana od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona, koji dijele drugo mjesto. Ukoliko dobije Oskara, Meril će postati jedina glumica, koja je uz legendarnu Hepbern osvojila četiri nagrade Američke filmske akademije.

Da li će crveni tepih i ovaj put biti važniji od platna?

Samo u Holivudu crveni tepih može da bude važniji od platna, a selfi od filma. Iako je dobitnike Oskara nemoguće predvidjeti, slijedi kratak prikaz favorita po glavnim kategorijama.

Ukoliko nagradu za najboljeg glumca u sporednoj muškoj ulozi ne dobije J.K. Simons za "Ritam ludila", to će biti i nepravda i iznenađenje. Što se tiče sporedne ženske uloge, tu nema jasnog favorita, mada je najupečatljiviju ulogu ostvarila Patriša Arket kao samohrana majka u “Odrastanju”.

Oskar za glavnu mušku ulogu lako može otići Benediktu Kamberbaču za "Igru kodova", ali tu je i Majkl Kiton sa sjajnom ulogom u “Čovjeku ptici”. Za razliku od ostalih kategorija, u ovoj štagod da se desi, neće biti nepravda.

Oskar za glavnu žensku ulogu bi, ako bude hrabrosti, trebao da ode u ruke Rozamund Pajk za “Iščezlu”. Ako je ne bude, najviše šanse ima Džulijan Mur koja je odlično dočarala lik žene koja pati od Alchajmerove bolesti.

Što se tiče scenarija, iako ga najviše zaslužuje Den Girloj za “Noćnog puzača”, sva je prilike da će otići u ruke Injaritua za “Čovjeka pticu”.

Kada bi se dodjeljivao Oskar za najstrpljiviju režiju, sigurno bi pripao Linklateru za “Odrastanje”. Ovako to nije izvjesno, ali je vrlo vjerovatno. Iako pobjednik u ovoj kategoriji obično dobije nagradu i za najbolji film, ne bi bilo iznenađenje ni da trijumfuje “Grand Budapest Hotel”.

Sve što je sada ostalo je da se reflektori upale, nagrade dodijele, a kladioničari otkriju da nijesu bili u pravu. Jednom riječju: Holivud.

Afroamerikanci glumci ljuti jer su svi nominovani glumci - bijelci

Pravu buru neposredno po objavljivanju nominovanih za ovogodišnje Oskare, na društvenim mrežama i u javnosti izazvala je činjenica da su svi nominovani glumci, njih 20, bijelci.

Kasting biografskog ostvarenja o Martinu Luteru Kingu, “Selma”, uključujući Dejvida Ojelova koji tumači glavnu ulogu, potpuno su ignorisani, što je mnoge naljutilo. Ovu činjenicu mnogi su protumačili kao veliku neprevdu, posebno u svjetlu pobuna u Fergusonu, gradu u kom je bijeli policajac ubio crnog mladića.

Takođe je uočeno da nijedna žena reditelj ili scenarista nije nominovana.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je ovogodišnja lista američke filmske akademije nesumnjivo “najbolja” u posljednjih nekoliko decenija i podsjećaju da bijelci čine 90 odsto članova akademije, a muškarci 70 odsto.

Kampanja za najbolji film košta između pet i 15 miliona dolara

“Kampanja za dobijanje Oskara za najbolji film košta između pet i 15 miliona dolara. Producenti filma ‘Zaljubljeni Šekspir’ potrošili su 15 miliona dolara”, pokazalo je istraživanje Britanca Stivena Folovsa.

Jedna strana reklame tokom filmske kampanje u listu “Holivud riporter” košta 72.000 dolara, a prema studiji, filmski studio potroši oko 300.000 dolara za promotivne diskove.

Predstavnici za medije plaćeni su između 10.000 i 15.000 dolara, sa bonusom od 20.000 dolara ako nominovani film osvoji nagradu Oskar.

Priprema glumice za crveni tepih košta 3.500 dolara. Glumac koji osvoji Oskara dobija povećanje honorara za skoro četiri miliona dolara, a glumica za oko 500.000 dolara.

Opet crno-bijeli kandidat

I ove godine u trci za Oskara je crno-bijelo ostvarenje - poljski film "Ida" je 11. nominovani za Oskara od 1967. godine kada je zasebna "crno-bijela kategorija" ukinuta.

Prethodni crno-bijeli filmovi nominovani za Oskara bili su: “Hladnokrvno ubistvo”, “Posljednja bioskopska predstava”, “Leni”, “Razjareni bik”, “Zelig”, “Šindlerova lista”, ”Čovek koji nije bio tamo”, “Laku noć i srećno”, “Bijela traka” i “Umjetnik”, dobitnik Oskara za najbolji film 2011. godine.

Na poklon vibrator, čitanje misli...

Nimalo ne treba žaliti nominovane kandidate koji ostanu bez Oskara, svakom od njim Američka filmska akademija pripremila je poklon-paket vrijedan 125.000 dolara!

Iako su zbog odluke Poreske službe da dobitnici moraju da plate porez na sve to što dobijaju 2006. prestali da daruju nominovane, kesa sa poklonima ostala je dio tradicije, a darove obezbjeđuju kompanije i brendovi koji žele na taj način da dopru do najpoznatije klijentele. U kesi sa “poklončićima” ove godine, između ostalog, je sljedeće:

Vaučeri - tri noćenja u Toskani (1.500 dolara), luksuzni put vozom kroz kanadske planine (14.500), boravak u glamuroznom spa centru (12.000).

Uljepšavanje - gomila proizvoda za njegu tijela, lica i kose, kao i vaučer za kompletan mejkover vrijedan 14.200 dolara.

Najtrivijalnije od svega - brendirani inhalator za osvježavanje (250 dolara) i “afterglow" vibrator (250 dolara).

Potpuno uvrnuto - lična posjeta Olesije Kantor, osnivača sajta za širenje svijesti "Enigma life". Olesija će avionom doći do dobitnika, uraditi mu godišnji horoskop, analizirati snove, i održati mu radionicu iz čitanja misli i tehnike kontrole uma drugih ljudi.

Bonus video: