Muzej u najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na svijetu

1 komentar(a)
Betlem bolnica, Foto: Wikipedia
Betlem bolnica, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.02.2015. 21:00h

U najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na svijetu, Kraljevskoj bolnici Betlem kod Londona, ove nedjelje su otvoreni muzej i galerija umjetnosti koja prati istorijski razvoj liječenja mentalno oboljelih osoba.

Bolnica, koja je izgrađena 1247. godine, prvobitno se nalazila u centru Londona, ali je kasnije premještena u Bekenham, 20 kilometara od Londona. Riječ "bedlam" koju je koristilo osoblje bolnice, postala je opšte priznata engleska riječ koja znači "haos u glavi" ili "ludilo".

Posjetioci bolnice su mogli u 18. vijeku da plate da bi posmatrali pacijente, ali su i danas, tri vijeka kasnije, ostale predrasude o mentalnim oboljenjima, posebno o psihijatrijskim ustanovama.

"Muzej je otvoren kako bismo se suprotstavili stigmi o mentalno oboljelim ljudima. Odlučili smo da omogućimo ljudima da posjete bolnicu i shvate da to nije mračno, zastrašujuće i prijeteće mjesto", izjavila je direktorka muzeja Viktorija Nortvud.

Najmračniji period u istoriji liječenja psihijatrijskih bolesti prikazan je izložbom kožnih lisica i košulja koje su se koristile za nemirne pacijente.

U muzeju se nalazi i interaktivna izložba, odnosno video snimak na kojem se posjetiocu nudi da sam riješi na koji način da se u bolnicu prebaci pacijent obolio od anoreksije, milom ili silom.

Video ima za cilj da prikaže složenost u postavljanju dijagnoze mentalno oboljele osobe i ophođenja prema njoj, naveli su organizatori izložbe.

U umjetničkom dijelu galerije nalaze se slike koje su nekadašnji i sadašnji pacijenti naslikali. Neki od njih su rekli da slikanje ne može da izliječi bolest, ali svakako pomaže da se lakše podnese boravak u psihijatrijskoj ustanovi.

Bonus video: