Policajci trče sa maratoncima u Tokiju

0 komentar(a)
Tokio maraton, Foto: Wikipedia
Tokio maraton, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.02.2015. 11:26h

Organizatori maratona u Tokiju pojačali su mjere bezbijednosti poslije ubistva dvojice japanskih talaca od strane terorističke grupe Islamske države.

Predsjednik Organizacionog komiteta maratona u glavnom gradu Japana Kođi Sakusai rekao je da su organizatori prošli kroz "antiterorističke vježbe i da tesno sarađuju sa policijom, kako bi trka bila u potpunosti bezbjedna".

Očekuje se da ulicama Tokija u nedelju trči oko 30.000 učesnik, a među njima će biti i pripadnici policijskih snaga, kao deo sigurnosnih mjera.

Trka u Tokiju pripada seriji velikih sjvetskih maratona u kojoj su Boston, Čikago, London, Berlin i Njujork.

Bostonski maraton je 2013. bio meta terorističkog napada u kojem je ubijeno troje ljudi.

Više doping testova na najvažnijim maratonima

Organizatori šest najvećih i najvažnijih svjetskih maratona saopštili su danas da će tokom trka biti više doping testova među najboljim takmičarima.

Plan je predstavljen danas, uoči maratona u Tokiju, koji će se održati u nedjelju. Broj testiranja uvećaće se i na maratonima u Bostonu, Čikagu, Londonu, Berlinu i Njujorku.

Po novim mjerama, organizatori će napraviti grupu maratonaca za koje se vjeruje da mogu da pobijede i njih će dodatno testirati van takmičenja.

Organizatori su odlučili da pooštre mjere poslije brojnih doping skandala koji su u posljednje vrijeme pogodili atletiku.

Trostruka pobjednica Bostonskog maratona i dvostruka pobjednica maratona u Čikagu Kenijka Rita Džeptu suspendovana je na dvije godine jer je koristila nedozvoljenu supstancu EPO.

Bonus video: