SAČUVAJTE VID

Savjeti oftamologa za siguran rad na računaru

Rasvjeta u prostoriji i odraz svjetla u ekranu među najčešćim su uzrocima migrena...
1 komentar(a)
kompjuter, posao, Foto: Shutterstock
kompjuter, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 14:55h

Nakon nekoliko sati rada za računarom mnogi ljudi osjećaju prenapregnutost u očima koju prate osjećaj suvoće, peckanje, pa i glavobolja. Dobra je vijest da se oči ne mogu umoriti, ali to nipošto ne znači da im predugim gledanjem u računar ne činimo štetu. 

Pravilno podesite monitor računara

Kako biste izbjegli suvoću i osjećaj prenapregnutosti očiju, monitor računara postavite tako da na njega gledate odozgo, piše 24satahr. 

Promijeni fokus 

Svakih sat vremena ustanite i prošetajte, pogledajte na nekoliko minuta kroz prozor kako biste se vratili prirodnom ritmu treptanja i vlaženja oka. 

Pravila za prepisivanje 

Ako prepisujete dijelove sa papira u tekst na računaru, nemojte ga držati na stolu nego ga podignite u visini ekrana. Tako će se oči manje naprezati. 

Odsjaj 

Rasvjeta u prostoriji i odraz svjetla u ekranu među najčešćim su uzrocima migrena. Svjetlo bi trebalo da pada odozgo. Ako to nije moguće, podesite svjetlo ekrana. 

Glava boli zbog gladi

Ako zaboravljate na ručak tokom radnog vremena, i glad može biti okidač za glavobolju. Imajte pri ruci barem suvo voće i orašaste plodove.

Odmaknite monitor 

Ponekad glavobolju možete izbjeći tako da samo - udaljite monitor. ako možete dodirnuti monitor, on je preblizu, što može izazvati naprezanje očiju.

Preporučujemo za Vas