VJEŠTAK IZNENAĐEN BRUTALNOŠĆU NAPADA

Popović: Za 30 godina ne sjećam se ovakvog slučaja

Nije bilo povrijeđenih kada je dignut u vazduh blindirani “audi Milana Vujotića, na parkingu ispred prvih zgrada u Bloku V
441 pregleda 51 komentar(a)
Eksplozija Blok V, Foto: Vesko Belojević
Eksplozija Blok V, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.02.2015. 07:15h

Samo srećom niko nije povrijeđen kada je juče u Ulici kosovskih junaka  dignut u vazduh blindirani  “audi A-8” Podgoričanina Milana Vujotića (32), na parkingu ispred prvih zgrada u Bloku pet. 

Jaka eksplozija dogodila se oko 11.45 časova na samo pedesetak  metara od vrtića u  Bloku V, a nedaleko od Osnovne škole “Štampar Makarije”, Doma zdravlja  i nekoliko prepunih kafića. 

U razornoj  eksploziji potpuno su uništena  još dva automobila - “opel kadet” i “audi”, koji su bili parkirani  sa lijeve i desne  strane Vujotićevog “audija”. 

Vatra je dohvatila još dva automobila “pasat” i  “rover”, a djelovi automobila u eksploziji  letjeli su i po 50-ak metara dalje, oštetivši  još nekoliko vozila na parkingu. 

Poslanici u državnom parlamentu inicirali su juče zakazivanje posebne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o bezbjednosti građana. 

“Danas su ugrožena naša djeca. Ovo je zajednička opasnost”, kazao je Nebojša Medojević. 

Kad je  aktiviran? 

Najviše sreće imala je radnica u trafici, ispred koje je Vujotić dvadesetak minuta prije eksplozije, parkirao  automobil. Od siline detonacije polomljena su sva stakla na trafici, ali je radnica ostala nepovrijeđena iako je eksplozija bukvalno bacila sa stolice... 

Eksplozivna naprava, najvjerovatnije, velika količina privrednog eksploziva, bila je postavljena na patosu tik pored rezervoara, zadnjeg dijela blindiranog “audija”. 

Policija, tužilac Saša Čađenović, ali ni vještak juče nijesu imali previše podataka o tome kako je postavljen eksploziv.  

Istražitelji su juče pretpostavljali da je neko, najvjerovatnije, negdje drugo postavio veliku količinu eksploziva ispod automobila, a onda preko satnog ili nekog drugog mehanizma na daljinu aktivirao bombu. 

 Međutim, ne isključuje se ni mogućnost da se neko u prometnom dijelu grada  usred dana prišunjao Vujotićevom “audiju” i tako aktivirao eksploziv...  

Vještak za požare, eksplozije i havarije Radovan Popović juče  nije mogao da procijeni kakav eksploziv je bio postavljen ispod  karavana: “U ovom trenutku je nemoguće odrediti o kakvom eksplozivu je riječ. To ćemo  znati nakon hemijskih analiza. Nakon toga,  znaćemo i koja je količina bila, kao i kako je eksploziv aktiviran. Sada bi to bilo samo puko nagađanje”. 

Brutalan napad 

Vještak je juče bio iznenađen i brutalnošću napada... 

“Za mojih 30-ak godina karijere ne sjećam se ovakvog slučaja. Da neko ovako razornu moć eksploziva aktivira usred bijela dana i to na ovako prometnom mjestu, to se još nije događalo. Sreća da žena u trafici, ali i neko od prolaznika nije stradao”, kazao je vještak za PEH. 

Vlasnik “audija” se na parking Bloka pet dovezao dvadesetak minuta prije nego je aktiviran eksploziv, a kada je grunulo  sjedio je u obližnjem kafiću. 

“Bilo je strašno. To je bilo tako jako da smo u momentu mislili da se zgrada ruši. Nakon eksplozije pojavila se vatra i gusti crni dim, koji je kuljao iz zapaljenih automobila”, ispričao je “Vijestima” mladić, koji je sjedio na terasi kafića “Ruski car”.

U jednom od kafića sjedio je i vlasnik drugog “audija”, koji je slučajno uništen tokom jučerašnjeg brutalnog  napada.

“Kada sam došao u Blok 5 na, primijetio sam da na  parkingu pored mene nije bilo automobila. Pio sam kafu kada je odjeknula eksplozija. Bilo je nemoguće da reagujemo i spriječimo da vatra uništi i naše automobile”, ispričao je. 

Rupa u asfaltu 

Nakon eksplozije velika vatrena buktinja gutala je automobile, a vatrogasne ekipe uspjele su pola sata kasnije da ugase požar. 

Crni gusti dim kuljao je između prvih zgrada u Bloku 5, a garež i paljevina osjećali su se juče i oko 16 časova. 

Nakon višesatnog uviđaja, blindirani automobil odvezen je  u Forenzički centar u Danilovgradu. 

Kada su policajci pomjerili uništeni “audi” vidjelo se koliko je razorna bila eksplozija - rupa duboka gotovo metar, ostala je u zemlji na parkingu.

Vujotić je  član škaljarskog klana?

Ime Milana Vujotića nikada nije pominjano u medijima, ali se njime policija bavila tokom 2011. godine u dokumentu “OCTA” - Procjena opasnosti od organizovanog kriminala. 

On je u “bijeloj knjizi” pominjan kao istureni član “škaljarskog klana”, kojim rukovodi Kotoranin Jovica Vukotić.  Vujotić je  pominjan da ima sumnjive poslove, te da ima dobre veze sa kriminalnim klanovima... 

Zvanično protiv njega nikada nije podnošena krivična prijava za kriminalno djelovanje. 

Protiv njega postoji samo zvanična prijava za porodično nasilje zbog sukoba sa bivšom suprugom. Vujotić ima  kuću na Zlatici, a navodno vlasnik je i dva stana u Zagoriču. Donedavno je vozio “porše kajen”.

Policija ima podatke da mu je u proteklih nekoliko mjeseci bila ugrožena bezbjednost, zbog čega je Vujotić kupovinom blindiranog automobila htio da se zaštiti. Branilac Jovice Vukotića, Goran Rodić, demantovao je sinoć Vukotićevo dovođenje u vezu sa Vujotićem, te da je Vukotić vođa bilo kakvog klana.

 Blind ploče ublažile udar od eksplozije

Posljedice jučerašnjeg brutalnog napada u Bloku pet vjerovatno bi bile mnogo gore da blind-ploče na “audiju” nijesu ublažile udar.  

Vještaci i forenzičari pretpostavljaju da je glavni udar amortizovala blind - ploča na patosu “audija”, zbog čega je i jačina eksplozije bila manja.  

 Vatra je na “audiju” progutala sve što je moglo da gori, ali su policajci i forenzičari tokom uviđaja primijetili blind ploče, kojim je bio opasan “audi”.  

Osim toga vatra, ali ni eksplozija nijesu uništili ni stakla na blindiranom “audiju”...

Preporučujemo za Vas