Piletić nije prijetio zatvoreniku na ceduljici

Cedulja je vještačena u Beogradu, nakon što su iz Visbadena rekli da to ne rade sa ćirilicom
238 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Piletić, Foto: Savo Prelević
Veselin Piletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.02.2015. 09:21h

Veselin Piletić nije napisao prijeteću poruku Slavoljubu Šćepanoviću, dok su boravili u istražnom zatvoru u Spužu u julu 1999. godine.

To je mišljenje grafologa Nacionalnog kriminalističko-tenhičkog centra MUP-a Srbije, gdje je grafoskopski vještačena ceduljica sa prijetećom sadržinom.

U podgoričkom Višem sudu juče je počeo treći sudski proces Piletiću, optuženom za ubistvo prijatelja Milana Paljevića.

Ceduljica je dokaz tužilaštva i tvrde da je prijetnje napisao Piletić. Na njoj je ćirilicom napisano: „Da li si razgovarao sa inspektorima, da znam bio bi zaklan”.

Postupajući po naredbi Suda, poruka je poslata u Beograd, a vještaci diplomirani pravnici Dragana Jelić i mr Darinka Popov konstatovali su da na njoj nije rukopis okrivljenog Piletića.

Isti vještaci Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, vještačili su i rukopis sa spiska dužnika pokojnog Paljevića.

Vještaci su napomenuli da su im, radi poređenja, dostavljena samo dva potpisa Milana Paljevića - latiničnim i ćiriličnim pismom.

“Imajući u vidu da je u cilju upoređenja, korišten samo jedan potpis, vještaci smatraju da nije moguće donijeti pozitivni identifikacioni zaključak o tome da je Milan Paljević skripter spornog teksta, ali se takva mogućnost ne isključuje“, navodi se u nalazu vještaka.

Naredbom Višeg suda iz maja 2013. godine, ceduljica je na vještačenje poslata Institutu u Visabadenu.

Savezna kancelarija za pravdu Njemačke, međutim, obavijestila je Sud da nijesu u mogućnosti da odrade taj posao, zato što ćirilica nije u njihovom opsegu vještačenja.

"Nažalost, postoji rezervisanost oko izvršenja zahtjeva. Jedan od razloga za to je što revizija dokumenta koji nije pisan latiničnim već ćiriličnim pismom nije u okviru djelokruga ovlašćenja nadležnog odjeljenja Saveznog biroa kriminalističke policije - Instituta forenzičke nauke”, navedeno je u tadašnjem dopisu.

U dosadašnja dva sudska procesa, Piletić je oslobađan od optužbe da je ubio Paljevića, ali su presude ukidane nakon žalbi.

Suđenje se nastavlja 4. marta.

Optužnica bitno izmijenjena

Glavni pretres pred krivičnim vijećem sudije Vladimira Novovića, juče je odložen na zahtjev advokata odbrane, nakon što je tužiteljka Ljiljana Lakić pročitala preciziranu optužnicu.

Branioci optuženog, advokati Slavomir Božović i Nikola Bulatović, ocijenili su da se nova optužnica od prvobitne razlikuje za oko 70 odsto i rekli da se moraju pripremiti u svjetlu novih okolnosti.

„Piletić je optužen da je u noću 14. jula 1999. u periodu od 21 do 24 časa, na podmukao način i iz koristoljublja ubio Milana Paljevića u Park šumi na Zlatici, da bi izbjegao da plati dug Paljeviću. Ovaj dug je bio po osnovu pozajmljenih deviza, te da je Piletić ubistvom spriječio Paljevića da taj dug namiri kroz sječu šume u Piperima dana 17. jula 1999”, piše u juče pročitanoj optužnici.

Navodi se i da je Piletić zakazao Paljeviću sastanak u vezi nekog posla, a kada se ovaj parkirao, Piletić je u njega ispalio tri hica.

Bonus video: