Afera "Telekom": Idemo u SAD da uzmemo dokaze

U tužilaštvu su ranije ćutali o pozivu bivše ambasadorke SAD Sju Kej Braun da posjete Ameriku i pogledaju dokaze
28 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2015. 14:30h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, pokušaće od američkog Ministarstva pravde da zbog istrage pribavi dokumenta koja se tiču eventualne korupcije u slučaju privatizacije crnogorskog Telekoma, jer su im za sada kolege iz SAD ponudile samo uvid u te spise.

Stanković je “Vijestima” sinoć rekao da je poziv od zvaničnog Vašingtona ovdašnjim tužiocima stigao 29. decembra 2014. godine, a da je on 21. januara ovlastio specijalnu tužiteljku da ide na put preko Atlantika.

“U tom dokumentu pozivamo se da izvršimo uvid u dokumentaciju Telekoma. Tužiteljki Đurđini Ivanović ukazao sam da poziv treba prihvatiti bez odlaganja i da, osim neposrednog uvida, treba tražiti pribavljanje dokumentacije”, kazao je Stanković “Vijestima”.

Papiri iz Amerike tužiocima su potrebni kako bi ih, eventualno, koristili u dokaznom postupku.

Ne zna se ko ide

Ivanovićka se, prema njegovim riječima, i dalje oko planiranog puta konsultuje sa predstavnicima američke ambasade.

Još nije poznato kada će i ko od tužilaca tim povodom otići u SAD.

U tužilaštvu su ranije ćutali o pozivu doskorašnje ambasadorke SAD da posjete Ameriku i pogledaju dokaze o korupciji, dok Sju Kej Braun to nije objelodanila u autorskom tekstu. Ona je i ranije na blogu, objavljenom na sajtu ambasade 19. decembra, uputila poziv vlastima da pregladaju dokumenta koja o privatizaciji Telekoma postoje u SAD.

Stanković je nedavno izjavio da slučaj “Telekom” nije zatvoren, a da će tužilaštvo donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz SAD i Švajcarske. Međutim, specijalno tužilaštvo je prošle godine saopštilo da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo.

Najviši državni zvaničnici tada su odgovorili da čekaju zvaničan poziv koji je nedugo zatim uslijedio.

Stanković je nedavno izjavio da slučaj “Telekom” nije zatvoren, a da će tužilaštvo donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz SAD i Švajcarske. Međutim, specijalno tužilaštvo je prošle godine saopštilo da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Kolarević “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Traže odgovore

Odbor za antikorupciju uputio je prošle sedmice zahtjev tužilaštvu da ih obavijesti da li su uopšte dobili poziv da posjete SAD, kao i da ih izvijeste da li su preveli dokumentaciju koju su ranije dobili.

Predsjednik nekadašnjeg Anketnog odbora za parlamentarnu istragu afere Telekom Andrija Mandić, koji je i član Odbora za bezbjednost, pozdravio je odluku tužilaštva i izrazio očekivanje da će i za njih biti mjesta u delegaciji.

“Imamo informaciju da su oni (mađarski direktori) dali detaljne izjave kome su davali novac, kako su plaćali korupciju, kako su bili uslovljeni da određene djelove tog ugovora mijenjaju da bi se realizovali, kome su sve morali da plate i kako su bili uslovljeni od strane ljudi koji su povezani sa Vladom Crne Gore da dođu u posjed Telekoma,” rekao je Mandić Televiziji Vijesti.

On je sugerisao da bi bilo dobro da u takvoj delegaciji bude i predstavnik opozicije, odnosno Nebojša Medojević (DF).

I poslanici bi da putuju, ali ništa od toga

Iz skupštinskih Odbora za antikorupciju i Odbora za bezbjednost lobiraju da njihovi članovi otputuju sa tužiocima u Ameriku i tamo se upoznaju sa dokumentima o korupciji u privatizaciji Telekoma, a koji se odnose na Crnu Goru.

Ništa od puta: Mandić

Član Odbora za bezbjednost Andrija Mandić, izrazio je očekivanje da će i za njih biti mjesta u delegaciji, ali od toga, izgleda, neće biti ništa.

“Vijestima” je u tužilaštvu rečeno da se poziv odnosi isključivo na tužioce.

Bonus video: