Poznavaoci umjetnosti ostali bez daha

Kompjuterski naučnik Oliver S. Kosart, otkrio je nevjerovatne Gogenove tehnike, uključujući i slojeve, prenos i ponovno korišćenje slika
102 pregleda 0 komentar(a)
Pol Gogen, Foto: Beta/AP
Pol Gogen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.02.2015. 12:32h

Francuski umjetnik Pol Gogen je najpoznatiji po svojim slikama od kojih je jedna prodata prošlog mjeseca za rekordnih 300 miliona dolara.

Međutim, način rada na slikama koje je slikao pred kraj svog života, ranih 1900-ih godina, je tako komplikovan i eksperimentalan da je poznavaoce umjetnosti ostavio bez daha, prenosi Newser.

Kompjuterski naučnik Oliver S. Kosart, otkrio je nevjerovatne Gogenove tehnike, uključujući i slojeve, prenos i ponovno korišćenje slika.

Tim je analizirao 19 djela ovog umjetnika, a najdublju analizu je imala slika “Rođenje (Majka i dijete koje okružuje pet osoba)” koju je Gogen naslikao godinu dana prije svoje smrti.

Prilikom analize ove slike Oliver je koristio tehniku koja datira još iz 1980-ih godina, a koja se zove fotometrijski stereo. Ta tehnika podrazumijeva uzimanje niza fotografija iz fiksne kamere dok se svjetlo pomijera na novu poziciju. Sofver zatim pomaže da se razdvoje boje od površinskog oblika do detalja topografije lista.

Kosart je izjavio da je proces jednostavan, ali je sam rad naporan jer treba da se obradi 20 miliona piksela za svaku sliku.

Bonus video: