Novi hit katoličke crkve - manastirske kure mršavljenja

Katolički redovi u Poljskoj gdje se 98 odsto stanovništva izjašnjava kao vjernici, nastoje da drže korak sa vremenom i mršavljenje po dijetama svetih nije njihov prvi uspješni biznis plan
86 pregleda 0 komentar(a)
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
stomak, dijeta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 12:18h

Redovi Poljske katoličke crkve nakon ljetovanja za oslobađanje od stresa ponudili su sada Poljacima novi hit - kurseve mršavljenja u manastiru uz post po specijalnim dijetama svetaca.

Skidanje viška kilograma u manastiru posebno je popularno među Poljacima u vrijeme posta pred Uskrs i već sada u nekim od manastira više nema mjesta iako pohvalni komentari zadovoljnih vjernika, najčešće sa porukom "smršao sam toliko i toliko kilograma bez muke i osjećam se super", mame sve veći broj vjernika nezadovoljnih kilažom.

"Slobodna mjesta imamo samo za klasična okupljanja pred Uskrs. Za dijetu svete Hildegarde već mjesec dana unaprijed sva mjesta su rezervisana", kazao je poljskom listu Metro Jakub Litva iz manastira reda benediktinaca u Krakovu.

Post, odnosno dijeta svete Hildegarde bazirana je na pecivu i tjesteninama a najveći konkurent joj je dijeta svetog Danijela.

"Tokom posta svetog Danijela jedemo samo ono što i biblijski Danijel, dakle voće i povrće", kazao je sveštenik Pjotr iz reda Misionara svete porodice iz Poznanja.

Poljaci uz dobru volju da smršaju u manastir moraju da ponesu veliku šolju za biljne čajeve, termofor, sportsku odjeću za vježbanje i naravno Bibliju, a poljskom listu monasi nisu odgovorili da li na mršavljenje mogu kod njih i ateisti.

Katolički redovi u Poljskoj gdje se 98 odsto stanovništva izjašnjava kao vjernici, nastoje da drže korak sa vremenom i mršavljenje po dijetama svetih nije njihov prvi uspješni biznis plan.

Veoma popularni su dočeci Nove Godine u manastirima a takodje već godinama ljetovanja u tišini manastira, meditaciji, bez kompjutera i mobilnih telefona koja su kaluđeri širom Poljske otvorili za sve umorne od stresa urbanog života, pa i za ateiste.

Bonus video: