Omoti gramofonskih ploča: Šetnja kroz jedno drugo vrijeme

Pet omota na izložbi spada među deset najljepših na svijetu
358 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2015. 11:07h

Izložba omota starih ploča "Bilo jednom u muzici", organizovana u galeriji "Ilija Šobajić" u Nikšiću, u okviru Programa podrške razvoju kulture, okupila je veliki broj posjetilaca, kako starijih koji su evocirali uspomene na neka prošla vremena, tako i mladih od kojih mnogi nikada nijesu imali priliku da ploču.

Autorka postavke, istoričarka umjetnosti Kristina Radović, kazala je da je na izložbi prikazano 150 omota razvrstanih prema viziulnom identitetu.

"Omote su radili najeminentniji umjetnici iz različitih diskografskih kuća. Kuriozitet izložbe su omoti pet ploča koje su kotiraju među deset najljepših na svijetu“, istakla je autorka postavke.

Tako su Nikšićani imali priliku da vide omot ploče Pink Flojda (The dark side of the moon) koji je proglašen najboljim u istoriji u anketi britanskog muzičkog internet portala MusicRadar.com. Omot je osmislila dizajnerska grupa Hipgnosis, a pomenuti album je jedan od najprodavanijih svih vremena. Tu su bili i omoti ploča The Clash (London calling), Iron Maiden (The number of the beast), Bitlisa (Sgt Pepper's lonely hearts club band i White album), ali i Elvisa Prislija, AC/DC, Aerosmita, Erika Kleptona, Doorsa...

Nijesu zaboravljeni ni omoti albuma pjevača i grupa iz nekadašnje Jugoslavije, poput Zdravka Čolića, Ekatarine Velike, Novih fosila, Arsena Dedića, ali i Olivere Katarine, Silvane Armenulić, kao i omoti albuma izvođača klasične muzike.

Prof. Mihailo Perošević kazao je da izložba predstavlja "putovanje u prošlost", u vrijeme kada su gramofonske ploče bile, ako ne statusni simbol, onda prava privilegija.

"Od svih nosača zvuka jedina i prava sentimentalna vrijednost su gramofonske ploče i njihovi omoti“, istakao je Perošević.

Prema njegovim riječima zlatno doba gramofonskih ploča su godine nakon Drugog svjetskog rata, a posebno doba pop arta i Endija Vorhola koji ih je dizajnirao. Današnji kompakt diskovi su, smatra on, "beživotni“ i koliko su "uniformni, toliko su i unisoni, tako da više ne osjećamo muziku".

Ideja izložbe, kako je istakla Radović, nije da predstavi izbor najboljih omota ploča, već da podsjeti na maštovitost i talenat mnogih umjetnika. Zahvalila se kolekcionarima koji su svoje relikvije ustupili za izložbu.

Jedan od njih je i Predrag Grupković koji ima oko 150 ploča, uglavnom stranih. Kazao je da i sada zna da pusti ploču na gramofonu i prisjeti se prelijepih vremena.

Galerija

Bonus video: