Luka Dacić uhapšen u Trstu

Prema nalazima italijanskih istražnih organa, Luka Dacić (47) je godinama bio značajno ime u međunarodnom švercu droga, a organizovao je pojedinačne pošiljke koje su se mjerile u desetinama kilograma
789 pregleda 12 komentar(a)
Italija policija, Foto: Shutterstock.com
Italija policija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.02.2015. 23:50h

Podgoričanin Luka Dacić (47), za kojim je 2012. izdata međunarodna potjernica zbog šverca kokaina, uhapšen je krajem januara u tržnom centru Le Torri d’Europa u Trstu.

U momentu hapšenja Dacić je bio elegantno obučen, a kod sebe je imao lažna dokumenta.

Prema nalazima italijanskih istražnih organa, Dacić je godinama bio značajno ime u međunarodnom švercu droga, a organizovao je pojedinačne pošiljke koje su se mjerile u desetinama kilograma.

U septembru 2011. sud u Milanu je izdao nalog za njegovo hapšenje, a nakon što je oktobra iste godine označen kao bjegunac, uslijedila je i međunarodna potjernica, izdata 2012. U međuvremenu je Dacić prvostepeno optužen na sedam godina zatvora i 68 hiljada eura kazne.

Dacić je optužen u okviru istrage “Flash”, koja je otvorena 2009. godine, a koja je tokom četiri godine trajanja rezultirala sa 49 hapšenja i optužbi protiv još 14 osoba, kao i do oduzimanja 65 kilograma kokaina i šest kilograma heroina.

U okviru istrage otkrivena je švercerska ruta kojom je droga putovala preko Trsta i regije Friuli Venecija Đulija do glavnih čvorišta u Lombardiji (Milano, Breša)...

Prema optužnici, Luka Dacić je, zajedno sa još četvoricom organizovao uvoz šest kilograma kokaina sa Balkana. Dvojica njegovih kolega je uhvaćeno 2009. u Zagrebu, kada je u njihovim kolima pronađeno 12 paketa od po pola kilograma droge.

Dacić je prema nalazima istrage bio desna ruka glavnog slovenačkog švercera droge Aleksandra Ferka. Ali je otkriven plan da se u Luku Trst doveze 200 kilograma kokaina.

Bonus video: