"Leteći viking" iskočio iz anonimnosti

0 komentar(a)
Anders Fanemel, Foto: Beta/AP
Anders Fanemel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 17:11h

Ono što je za NBA ligu bio Ol star vikend, za Svjetski kup u ski skokovima predstavljala su dva fantastična dana u norveškom Vikersundu.

U subotu, Slovenac Primož Prevc postao je prvi čovjek koji je na skijama doletio do 250 metara.

Dan kasnije Norvežanin Anders Fanemel postavio je novu granicu koja iznosi 251 i po metar.

"Ko je uopšte taj neustrašivi momak koji se inatio sa gravitacijom devet sekundi, preletivši četvrtinu kilometra plus 150 centimetara?", pitala se sportska planeta gledajući bez daha podvig mladog Norvežanina.

Anders Fanemel rođen je prije 23 godine. U horoskopu Bik, po afinitetu čovjek-ptica, počeo je da se zanima ski skokovima kao četrnaestogodišnjak.

Dio Svjetskog kupa je od 2009. godine, a u generalnom plasmanu nikada nije sezonu završio ispod 23. mjesta.

Iz anonimnosti "leteći viking" je iskočio u Vikersundu, praktično komšiluku, gradu udaljenom 170 kilometara od svog Lilehamera.

"Bio je ovo fantastičan dan za mene. I dalje ne mogu da vjerujem da sam uspio da oborim svjetski rekord"", rekao je Fanemel.

I nije baš nevjerovatno. Fanemel je u kvalifikacijama doletio do 246 metara, pola metra od do tada važećeg rekorda zemljaka Evensena.

U subotu, prvog dana takmičenja, letovima od 236 i 238,5 metara osvojio je drugo mjesto, na postolju priznajući primat samo novom rekorderu Peteru Prevcu.

"Bio sam prezadovoljan svojim subotnjim nastupom. Ipak, osjećao sam da ukoliko uspijem da održim koncentraciju mogu da budem bolji. Međutim, teško je bilo očekivati da je moguće nadmašiti Peterov skok".

Vjeruj, jer je nemoguće. Krhki mladić, visok 165 centimetra, premetnuo se u nedjelju u modernog Ikara.

"U momentu kada sam se odrazio shvatio sam da mogu daleko. Odmah zatim sam osjetio da sam na većoj visini nego što sam mogao da pretpostavim. Vjerovao sam da ukoliko uspijem da održim ravnotežu mogu da oborim svjetski rekord", istakao je Fanemel.

Prvi svjetski rekord u ski skokovima iznosio je 9,5 metara, i bio djelo izvjesnog norveškog vojnika Olaf Rijea 1808. godine.

Sto metara prvi put je preskočio Austrijanac Jozef Bradl 1936. na Planici, na istoj skakaonici na kojoj je Finac Toni Nieminen 1994. postao prvi čovjek koji je granicu pomjerio preko 200 metara. Fanemelovih 251 i po metar djeluju izmaštano, ali se kao rekord, po svoj prilici, neće dugo održati.

Na slovenačkoj Planici gradi nova letaonica, na kojoj će bezbjedno moći da se leti i 270 metara. Tako je to kada su, kao u stihovima Tina Ujevića, daljine u ljudskoj čežnji...

Bonus video: