Zaplet dostojan Agate Kristi

Harper Li je cijelog života ponavljala da nikada više neće objaviti knjigu
57 pregleda 0 komentar(a)
Harper Li, Foto: Beta/AP
Harper Li, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 16:58h

Književna senzacija da će Harper Li ovoga ljeta, poslije više od pedeset godina, objaviti nastavak čuvene i jedine knjige koju je ikada objavila, pretvorila se u zaplet u koji su uključeni njena advokatica, rođak, njeni prijatelji i naučnici.

Harper Li (88), koja je danas u prilično lošem zdravstvenom stanju, slabo vidi, ne čuje, u kolicima je i u medicinskom stacionaru, napisala je u mladosti (1960) jednu od najslavnijih knjiga svih vremena “Ubiti pticu rugalicu”. Knjiga je odavno u američkoj lektiri, prevedena je u cijelom svijetu, po njoj je snimljen i film (dobitnik tri Oskara). Li je cijelog života ponavljala da nikada više neće objaviti knjigu. “Rekla sam što sam imala”, izjavila je spisateljica.

Sada, dok se oporavlja od moždanog udara, ozbiljno oštećenog pamćenja, očigledno je da njene riječi prenosi neko drugi: advokatica, rođaci, kućepaziteljka... Oni koji bi od objavljivanja “otkrivene” knjige “Go Set a Watchmen” mogli imati koristi. Samo oni govore o sreći spisatljice zbog objavljivanja, dok su oni drugi, poznanici i naučnici duboko skeptični. Oni su mišljenja da Harper Li nije zaboravila ni izgubila roman. Otkako je objavljeno da će roman izaći 14. jula, teorije zavjere samo se množe.

Oživjeli rukopis isprovocirao je debatu - zar bi Harper čekala sve do sada da objavi roman? Bliski prijatelji bili su šokirani najavom njene nove knjige, ali drugi iz njene neposredne blizine dugo su navodno znali za njeno postojanje, saznala je novinarka “New York Timesa”.

Jedan od članova porodice Li sjeća se čitanja odlomaka iz “Go Set a Watchman” sredinom 50-ih. “To je definitivno njeno pismo, i nikad nije bilo izgubljeno, nego uvijek u vlasništvu porodice”, izjavio je njen najstariji rođak.

Uzbuđenje potpiruje i nedostatak informacija od njenog izdavača.

“Imala je običaj da kaže - napisala sam jednu knjigu i to je dovoljno”, rekao je Starling Lorens, nekadašnji glavni urednik u W.W. Nortonu i prijatelj Harper Li.

Zaklinjala se da nikada više neće objavljivati

Sumnje su jake i u rodnom gradiću Harper Li gdje su stanovnici navikli na spisateljicu u sivoj trenerci i sa smeđim naočarima kako vreba sniženja u “Dollar General” i s pokojnom sestrom Alis - strogom i odanom zaštitnicom - sjedi za posljednjim stolom u “David’s Catfish House”.

Vlasnica je rekla da se Harper zaklinjala da nikada više neće objavljivati, barem ne za života. Li je razvila po malo neprijatan odnos sa sugrađanima, pogotovo onima koji su željeli da iskoiste njenu slavu.

Prestala je da potpisuje knjigu u lokalnoj knjižari kad je otkrila da su prodavane preko eBaya. Godine 2013. tužila je lokalni muzej zbog prodaje majica, šoljica i torbi s temom “Rugalice”.

Bonus video: