Suđenje za ubistvo Šćekića: Pročitali djelove iskaza Bohuma

Nakon slušanja iskaza, optuženi Saša Boreta saopštio je nove detalje za Vlaovića, tvrdeći da je lani tražio azil zbog straha
87 pregleda 0 komentar(a)
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 07:45h

Crnogorska policija je u više navrata tražila bivšeg zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića da bi mu uručili poziv za svjedočenje u okviru predmeta za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića, ali ga nijesu pronašli.

Zbog toga su u Apelacionom sudu bili prinuđeni da i ostatak iskaza “Bohuma” iz 2008. godine saslušaju, ali i dio pročitaju u sudnici, čime je okončano ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Šćekića. Završna riječ je zakazana za petak 20. februar.

Nakon slušanja iskaza, optuženi Saša Boreta saopštio je nove detalje u vezi sa Vlaovićem, koji ga je u prvom postupku optužio da mu je tokom boravka u zatvoru u Spužu, navodno rekao da je Milan Čila Šćekić ubio Šćekića.

"Imam saznanje da je Zoran Vlaović 7. i 9. maja 2014. godine, jednoj zemlji u regionu, podnio zahtjev za azil jer se u Crnoj Gori dešavaju politička ubistva", kazao je Boreta.

Predsjednik vijeća sudija Dragiša Rakočević detaljnije je pojasnio zbog čega je u petak, 13. februara, prekinuto suđenje, a tada je saopšteno da je “čitač diska prestao da radi”...

Sudija je pročitao službenu zabilješku tehničke službe Sudskog savjeta, gdje je objašnjeno da se iskazi “Bohuma” nalaze na pet DVD-a, ali da se jedan dio na DVD-u loše učitava te da se pojavljuju smetnje.

Rakočević se potom obratio strankama i dobio saglasnost da se taj “sporni” dio pročita iz transkripta na sedam kucanih strana.

Pročitano je da je Vlaović na suđenju 12. marta 2008. rekao da mu je Boreta u decembru 2005. godine, dok su boravili u karantinu ZIKS-a u Spužu, kazao da su on i Ljubo Bigović finansirali ubistvo inspektora, te da mu je na njegovo pitanje da li je ga je možda ubio Čila Šćekić, Boreta to potvrdio.

“Moja ljudska i moralna obaveza je moj motiv da svjedočim u ovom predmetu”, objasnio je tada Vlaović, a Boreta ga je tada više puta pitao zašto, ako kaže da govori istinu, ne skine masku, pa dođe u sudnicu da se suoči sa njim.

“Ja sam te pitao, a ti si mi potvrdio da ga je Čila Šćekić ubio i dodao si: “Oduvali smo smrada”, rekao je tada Vlaović. Boreta je i tada nekoliko puta rekao da je “svjedok lažov”...

Milan Čila Šćekić, koji je optužen da je hicima iz “heklera” ubio inspektora, ocijenio je juče da je iskaz Vlaovića “potpuno neistinit”.

“Laž je ovo što je pričao, kontradiktoran je, nebulozan. Ne mogu da vjerujem da sam optužen. Nikada nisam bio u mogućnosti da Vlaoviću postavljam pitanja, zbog toga sam uskraćen, jer nije svjedočio u mom prisustvu”, kazao je Šćekić.

Vrhovni sud ukinuo je presudu Apelacionog suda u vezi sa ubistvom Slavoljuba Šćekića.

Raniji iskaz svjedoka biće u predmetu

Sud je odbio predlog advokata Dragoljuba Đukanovića da se iskaz zaštićenog svjedoka iz 2008. godine izuzme iz predmeta.

Sudija Dragiša Rakočević kazao je juče na početku da će iskaz Zorana Vlaovića, koji je dao na suđenju tokom 2008. godine biti u spisima i u ovom postupku.

Na osnovu tvrdnji zaštićenog svjedoka su ranije i donošene osuđujuće presude protiv okrviljenih u ovom predmetu.

Bonus video: