Limenku izuzeli nezakonito

"Milan Tomić je rekao da se taj predmet izuzme u operativne svrhe", kazao je Mijomir Bulatović
253 pregleda 0 komentar(a)
Mijomir Bulatović, Foto: Savo Prelević
Mijomir Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2015. 22:42h

Limenka "red bula" - jedan od ključnih dokaza na osnovu kojih je Damir Mandić osuđivan za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića, izuzeta je sa lica mjesta iako se tome navodno protivio istražni sudija.

To je u nastavku suđenja Mandiću kazao nekadašnji šef odsjeka za krvne i seksualne delikte u CB Podgorica Mijomir Bulatović. Na limenci “red bula” tokom vještačenja u Visbadenu pronađeni su Mandićevi otisci.

Bulatović, sadašnji načelnik CB Budva, rekao je da je kesu u kojoj su bile limenka i sjemenke pistaća “pronašao slučajno” u blizini mjesta gdje je bio parkiran “golf”, koji su, prema optužnici, koristile ubice.

On je kazao da o tome nije obavijestio istražnog sudiju Radomira Ivanovića, već inspektora Milana Tomića i da je sačekao dok je došla ekipa za uviđaje:

"Nakon toga me inspektor Željko Šćepanović obavijestio da se sudija izjasnio da to nije značajno i da se ne izuzima, jer je mogao bilo ko da je baci. Da je to bespredmetan dokaz. Pozvao sam Tomića i to mu prenio. On je rekao da taj predmet izuzmu u operativne svrhe. Shvatio sam da to može pomoći u otkrivanju lica, koja su možda nešto zapazila, ne znam što je on (Tomić) mislio".

Bulatović je kazao da nije sačinio službenu zabilješku o naredbi Tomića: “Meni nije obaveza da za svako naređenje koje primim usmeno pravim zabilješku, jer bih čitav dan to radio”.

Na pitanje Mandićevog branioca, advokata Branka Anđelića zašto je obavještavao Tomića, Bulatović je rekao "da bi bio informisan, jer je bio starješina".

Bulatović je, odgovarajući na pitanja, rekao i da mjesto na kome je pronađena limenka nije bilo obezbijeđeno policijskom trakom.

"Procijenio sam da ne treba da se obezbjeđuje lice mjesta, možda sam i pogriješio", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje Mandića, šef budvanske policije kazao je da su se njih dvojica dva puta sastajala, i da su 2009. kada je optuženi bio na slobodi pričali o predmetu.

"Da li ste mi rekli - Damire nisam ja ovo uradio, možda su oni to tamo stavili, pa gurnuli mene da nađem”, pitao je Mandić inspektora.

"Rekao sam mu - ja nisam nikad nikome ništa podmetnuo, pa ni tebi, ali da li je to neko drugi i da li je sporno nešto oko toga, ja to ne mogu znati", odgovorio je Bulatović.

On je dodao da je sastanak sa Mandićem tražio, jer se ovaj “neprijateljski ponašao prema njemu u sudnici”.

Mandić je tražio da se inspektor okrene ka njemu, kako bi se “vidjelo ko laže”, ali ga je sutkinja opomenula. Nakon toga, advokati okrivljenog tražili su sučeljavanje Bulatovića i Mandića, ali je vijeće sutkinje Vesne Moštrokol odbilo predlog.

Damir Mandić

Mandiću, jedinom optuženom u tom postupku dva puta se sudilo za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića. Prvom presudom oslobođen je optužbe, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu, nakon čega je u aprilu 2009. Mandić osuđen na 30 godina zatvora. Kazna je smanjena na 18 godina, ali je i ta presuda ukinuta krajem jula 2014. godine.

Jovanović je ubijen je u noći 27. maja 2004. ispred redakcije lista “Dan”. Ni nakon gotovo 11 godina ne zna se zvanično ništa o ubicama, ali ni nalogodavcima ovog zločina.

Potpisao nepročitanu zabilješku

Mijomir Bulatović je ponovio da je kesu sa limenkom našao 30. maja, ali nije objasnio kako je u zabilješci napisano da je pronađena dan ranije. Na pitanje advokata odbrane - da li je dao saglasnost za izvještaj u kojem piše da je pronađena dan ranije, kazao je da je dao saglasnost, ali da izvještaj nije čitao.

"Potpisao sam ga jer imam povjerenja u kolege, koji su iskusni ljudi", kazao je on.

Branko Anđelić

Advokat Anđelić pojasnio je da je 29. maja kesa dostavljena na vještačenje, a da je saopšteno da je 30. maja pronađena.

"Ovo je jedini slučaj da je nešto poslato na vještačenje prije nego što je nađeno", kazao je Mandić.

Bulatović je rekao da kada je našao limenku nije bio dio tima, koji je radio na rasvjetljavanju ubistva, već je krenuo da pozove Mariju Ražnatović da dođe u CB i da izjavu.

"Sam sam odlučio da obiđem lice mjesta, idući prema stanu Marije Ražnatović”, kazao je on, dodajući da mu je kesa bila sumnjiva, jer su, “po njegovoj zamisli” ubice Jovanovića tuda bježale.

Đukanović, Marković i Gačević neće se pojaviti u sudnici

Vijeće sutkinje Moštrokol prihvatilo je da se na sljedećem ročištu - 23. marta saslušaju Milan Tomić i Radomir Ivanović, a odbilo zahtjev da se Mandiću ukine pritvor.

Odbijen je i zahtjev zastupnika oštećenog Milorada Mirovića, advokata Đorđija Ulićevića koji je na prethodnom ročištu tražio saslušanje premijera Mila Đukanovića i ministra pravde Duška Markovića, i službenika ANB-a Tiha Gačevića.

Njihovom saslušanju juče se protivila tužiteljka Sanja Jovićević, ističući da su njih trojica, kao i još neki svjedoci dali iskaz u Tužilaštvu, i da ti iskazi nisu značajni. Sutkinja je za 20. jul zakazala saslušanje vještaka iz Visbadena.

Nakon što je Moštrokol rekla da je od CB-a obaviještena da nemaju službenu zabilješku, za koju je na prethodnom ročištu advokat Nebojša Asanović, predložio da je pribave, advokat je kazao da on ima kopiju tok dokumenta.

U tom dokumentu je izjava u kojoj je Mandić navodno ispričao o svom i učešću drugih u ubistvu Jovanovića.

Bonus video: