U polimskom muzeju otovrena izložba posvećena Borislavu Pekiću

0 komentar(a)
Polimski muzej, Foto: Tufik Softić
Polimski muzej, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 16.02.2015. 12:12h

U galeriji Polimskog muzeja u Beranama otvorena je izložba pod nazivom “Borislav Pekić od 1930. do 1992.”, povodom 85. godina od rođenja ovog velikana pisane riječi.

Na trideset panoa prikazani su najvažniji momenti iz života i kniževnog stvaralaštva Borislava Pekića – djetinjstvo, godine koje su pojeli skakavci, život u Londonu, njegova književna djela i dodijeljena priznanja i nagrade.

Autorka izložbe koju su organizovali Klub Crne Gore i Srbije iz Podgorice, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Biblioteka grada Beograda i Opština Berane je Olga Krasić Marjanović.

O liku i djelu Borislava Pekića govorio je Veljko Račić, predsjednik Kluba Crne Gore i Srbije iz Podgorice.

“Borislav Pekić, istaknuti srpski stvaralac i književnik, rođen je prije 85.godina u Podgorici. Jedan dio svog djetinjstva proveo je u svom rodnom gradu, dok ga je kasnije životo dveo u Beograd, a potom u London. Važno je istaći da se njegovo ime nalazi na listi 100 najznačajnijih Srba kroz istoriju, što dovoljno govori o njegovom stvaralaštvu”, rekao je Račić.

Narednih dana, prema njegovim riječima, biće prikazane dvije predstave Borislava Pekića u video produkciji.

Otvarajući izložbu predsjednik SO Berane Goran Kiković je podsjetio na brojne nagrade i priznanja koje je Pekić dobio za svoje stvaralaštvo - Ninova nagrada za roman “Hodočašće Arsenija Njegovana”, nagrada za komediju godine Sterijinog pozorja, Njegoševa nagrada za “Zlatno runo”, nagrada “Miloš Crnjanski” za drugi tom romana “Godine koje su pojeli skakavci”, prve nagrade na festivalima u Ohridu i Varni, nagrada “Jakov Ignjatović” u Budimpešti, nagrada Udruženja književnika Srbije i mnoge druge.

Otvaranju Izložbe, kako je rečeno, trebalo je da prisustvuje i ambasador Republike Srbije u Podgorici Zoran Bingulac, ali je bio spriječen da dođe u Berane.

Izložba posvećena Borislavu Pekiću biće otvorena narednih petnaest dana.

Bonus video: