Grgićima, pašenogu i sudiji nikako da presude

Jedan od optuženih je i Ljubiša Šestović, pašenog ministra turizma Branislava Gvozdenovića
330 pregleda 3 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2015. 20:36h

Gotovo pet godina nije održan glavni pretres u postupku koji se vodi protiv vlasnika preduzeća "VG Biroelektronika" Vlada Grgića i njegove supruge Nele, optuženih za prouzrokovanje lažnog stečaja.

Pretresi u barskom sudu mahom su odlagani jer je u sudnici uvijek falio neko od optuženih ili advokata. U međuvremenu, jedan od okrivljenih Đorđe Brajović je umro. Tom optužnicom obuhvaćen je i Ljubiša Šestović, pašenog ministra turizma Branimira Gvozdenovića, ali i bivši sudija Nikola Tomić.

Šestoviću se na teret stavlja da je kao upućeno lice - insajder, pomogao prouzrokovanje lažnog stečaja u preduzeću Grgića.

"Zaključuje se da su okrivljeni u dosadašnjem toku glavnog pretresa bili dostupni sudu, izuzev Brajović Đorđa, zbog bolesti i Lučić Čedomira, kome se putem pošte u više navrata nisu mogli dostaviti pozivi za glavni pretres”, piše u dokumentu kojim je predsjednik barskog suda Goran Šćepanović Vrhovnom sudu objasnio zašto se ne završava suđenje u tom predmetu.

Dodaje sa da su sa zakazanih glavnih pretresa uglavnom izostajali branioci - od kojih većina ima sjedište kancelarije u Podgorici.

"Oni su svoje izostanke opravdavali zauzetošću, odnosno angažovanjem pred drugim sudovima. Izostanak branilaca bio je i dominantan razlog za odlaganje glavnih pretres”, zaključio je Šćepanović.

Optužnica tereti Tomića bivšeg sudiju Privrednog suda zbog zloupotrebe službenog položaja i Čedomira Lučića izvršnog direktora firme "Neoplan" zbog krivičnog djela prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja. Obuhvaćeni su i Zoran Grgić, Srđan Grgić i Miroslav Vukčević, kojima se na teret stavlja da su kao insajderi pomogli prouzrokovanje lažnog stečaja u preduzeću Grgića.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, optužnica je teretila i sada pokojnog Đorđija Brajovića. Prema optužnici Vlado i Nela Grgić, terete se da su izbjegli da Promonteu plate dug od 869.826 eura, tako što su prouzrokovali stečaj njihovog preduzeća umanjenjem imovine. U tome im je, piše, pomogao Lučić.

Prema tvrdnjama tužilaštva, Nela Grgić je osnovala preduzeće "VG Servis" koje je, fiktivno preuzelo dio sredstava i opreme preduzeća "VG Biroelektronika", odnosno fiktivno nastavilo njegov posao. Ta dva preduzeća su, prema optužnici, bila smještena u istom prostoru i imala iste zaposlene.

Lučić je, piše u optužnici, u namjeri da pomogne u prouzrokovanju lažnog stečaja, Grgićima stavio na raspolaganje lažnu fakturu i omogućio im da na taj način priznaju nepostojeće potraživanje njegove firme.

Prema optužnici, tadašnji sudija Tomić, postupajući u tom procesu, nije profesionalno obavio dužnost i tako pribavio preduzeću Grgića 869.826 eura, čime je zloupotrijebio službeni položaj.

Pet sudija promijenjeno za pet godina

U izjašnjenju Osnovnog suda Bar, piše da je predmet prvobitno bio dodijeljen sudiji Veselinu Šćepanoviću, koji je od jula do novembra 2010. godine zakazao četiri pretresa, nakon čega je predmet zadužila sutkinja Ljiljana Joković.

Kasnije, 2013. predmet je dodijeljen sudiji Zoranu Lekiću, koji je u tom predmetu posatupao svega dva mjeseca, a onda je dodijeljen sutkinji Aleksandri Leković, koja je obavijestila sud da je sprovodila istragu, pa je izuzeta iz tog sluačaja...

U decembru 2013. slučaj je preuzeo sudija Nikola Strugar . On je od tada zakazao pet pretresa, ali nijedno nije održano.