Sjemenke lana jak saveznik u borbi protiv masnoće i pritiska

Svoju ishranu možete obogatiti lanenim sjemenkama uz malo truda i na mnogo različitih načina
742 pregleda 0 komentar(a)
lan, Foto: Shutterstock
lan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2015. 13:20h

Zbog bogatstva vitamina, minerala, masnih kisjelina i vlakana, sjemenke lana su namirnica koja bi sigurno trebalo češće da bude na vašem jelovniku. Odlične su za čišćenje organzima od toksina i štetnih materija, snižavaju krvni pritisak i smanjuju apetit. Osim toga, odlične su za razgradnju masnoća, pa doprinose vitkoj figuri i smanjenju celulita.

Ukoliko želite u organizam da unesete ljekovite sastojke i dosegnete ili zadržite željenu kilažu, pripremite čaj od sjemenki lana.

Sastojci: tri kašike sjemenki lana, litar kipuće vode

Priprema: U večernjim satima proključalom vodom prelijte sjemenke i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite napitak i dobićete gustu tečnost.

Pijte 150 mililitara čaja tri do četiri puta na dan i to pola sata prije obroka. Napitak pijte 10 dana, a potom uzmite 10 dana pauze.

Redovnim ispijanjem ovog napitka primijetićete značajne promjene na svojoj koži, koja će biti blistava, elastičnija, zdrava i zategnuta. I što je još bolje, neće se opustiti nakon gubitka viška kilograma.

Napomena:

Ne preporučuje se osobama koje imaju probleme s jetrom i bubrežnim kamencima. Prije upotrebe bi bilo dobro da se posavjetujete s ljekarom.

Kako ubaciti lanene sjemenke u svoju prehranu?

Svoju ishranu možete obogatiti lanenim sjemenkama uz malo truda i na mnogo različitih načina:

Kupite samljeveno sjeme lana ili ga sami sameljite (kada se sjemenke lana jedu čitave, većina prođe kroz crijeva nesvarena i ne uspijete da dobijete sve zdravstvene blagodati. Za mljevenje možete koristiti električni mlin za kafu.)

Dodajte laneno sjeme jelima koja obično jedete (jogurt, zobene pahuljice, pa čak i supu)

Koristite ga pri pečenju (kao dodatak brašnu za hljeb, kolače, palačinke ili peciva)

Držite sjemenke u frižideru (sjemenke zadržavaju svježinu i hranjivost, ali samljevene bi trebalo držati na hladnoj temperaturi)

Ljekovitost

Iako je lan kultivisan prije čak 5000 godina, naučno istraživanje njegovih svojstava još traje. Međutim, za neka svojstva već ima solidnih dokaza.

Sjemenke lana dokazano snižavaju holesterol za oko 10% Lanene sjemenke smanjuju rizik za rak dojke. To je pokazala jedna prilično velika studija iz Kanade rađena na 2999 žena sa rakom dojke i 3370 zdravih žena. One žene koje su jele sjemenke lana ili koristile mljevene sjemenke kao dodatak hljebu bile su mnogo otpornije na rak dojke.

Druga vrsta raka na koju sjeme lana ima pozitivno dejstvo je rak prostate. Muškarci koji su 30 dana prije operacije prostate jeli sjemenke lana imali su mnogo slabiji razvoj raka, pokazalo je ejdno istraživanje sprovedeno na 130 muškaraca.

Treća vrsta raka protiv kojeg sjeme lana djeluje je rak debelog crijeva.

Da ne bi bilo zablude bitno je napomenuti da sjeme lana nije dovoljno samo od sebe da izliječi rak, ali je korisno kao dodatak u borbi protiv raka ili da se osigurate da ne dobijete rak

Bonus video: