Kolašinski glumci-amateri na turneji uz pomoć mašte i inata

Sredinom marta KLAP počinje prvu ovogodišnju turneju u profesionalnim pozorištima u Hrvatskoj i Sloveniji
93 pregleda 1 komentar(a)
kolašinsko pozorište
kolašinsko pozorište
Ažurirano: 15.02.2015. 11:29h

Kolašinsko amatersko pozorište (KLAP) ovu godinu je počelo profesionalno, ambiciozno i sa entuzijazmom na koje su navikli sugrađane. Takođe, kao i ranijih godina bez novca, na šta su navikli članovi tog pozorišta. Pred njima su, uprkos toj činjenici, premijere i turneje po regionu.

Sredinom marta KLAP počinje prvu ovogodišnju turneju u Hrvatskoj i Sloveniji. Nastupaće u profesionalnim pozorištima.

“Igraćemo u Zagrebu u teatru slijepih 'Vidra' i u Sloveniji, u Mariboru u Slovenačkom narodnom gledališču. Riječ je o prefesionalnim pozorištima. Novac za ova gostovanja nemamo. Nadamo se da ćemo uspjeti da ga nađemo jer je velika čast i priznanje i za naše pozorište a i za Crnu Goru, da igramo u ta dva pozorišta. Pred sugrađanima ćemo reprizirati predstave 'Farmagonija', 'Maj nejm iz Mitar', 'Orkestar Titanik', 'Odvratna drama', 'Magareće godine'”, kaže reditelj i glumac tog pozorišta Đorđije Tatić.

Ova godina je rezervisana i za jedan od, do sada, najvećih projekata KLAP-a. Rediteljka Snežana Šćepanović-Đurasović postavlja predstavu “Jelena Savojska”, po tekstu Obrada Nenezića. U predstavi će, kaže Tatić, igrati 20 glumaca i isto toliko statista.

“Zahtjevna scenografija i kostim, kao i rekvizita obezbjeđivaće se bez novca. Kako? Ne znam ni sam. Smisliću nešto. Znam samo da će predstave biti. U predstavi će učestvovati i KUD 'Mijat Mašković'.

Postojala je mogućnost da se aplicira za sredstva na konkursu Ministrstva kulture a preko našeg Centra za kulturu, ali je ta opcija otpala. To nam je bila posljednja nada, što se tiče novčanih sredstava za ovu predstavu”, nada se Tatić.

Početkom maja najmlađe članove KLAP-a očekuju festivali u Baru, a onda tokom godine slijede festivali u Priboju, Kotoru, Novom Bečeju, Lazarevcu i Prokuplju. Tokom ljeta za njih će biti organizovane glumačke radionice koje će voditi Anđelija Rondović.

Stariji kolašinski glumci će učestvovati i na festivalu u Bijelom Polju. Nakon toga kreću na gostovanja u zemlji i inostranstvu. Početkom ljeta KLAP će učestvovati na festivalu alternativnog pozorišta

“Korifej” koji će u Kolašinu drugi put organizovati Društvo prijatelja Kolašina i lokalne institucije. Tokom festivala biće organizovane glumačke i radionice za dramaturge.

Tatić će narednih mjeseci, kako njavljuje, postaviti dvije predstave za djecu i jednu za odrasle.

“Uveliko se radi na postavci predstava 'Alibaba i četrdeset trapavih razbojnika' i predstavi za odrasle 'Klinč'. Takođe bez novca. Ako bih objašnjavao kako, bilo bi preopširno. Kao i do sada, od smeća, otpadaka i uz pomoć mašte i inata”, kaže Tatić.

Bonus video: