U Tivtu predstavljen novi roman Nikole Malovića

0 komentar(a)
Nikola Malović, Foto: Siniša Luković
Nikola Malović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.02.2015. 12:00h

Roman „Jedro nade“ nagrađivanog pisca iz Herceg Novog Nikole Malovića, predstavljen je književnoj publci u Tivtu. O romanu koji je bio u ovogodišnjem užem izboru za NIN-ovu nagradu, govorili su autor i Vanja Gavrovski iz izdavačke kuće „Laguna“ koja objavljuje Malovićeva djela.

„Jedro nade“ je provokativna knjiga koja sublimira teorije svjetske zavjere, prijeteću mogućnost opšte nuklerarne kataklizme, sveprisutnu visoku tehnologiju koja uništava privatnost života ljudi, nagon jevrejskog naroda za preživljavanje i drevnu, iskonsku Boku oličenu kroz barokni Perast u kome je Malović smjestio radnju svog dinamičnog romana. Knjiga je i svojevrsna oda najpoznatijjem modnom dezenu na svijetu – mornarskoj majci u čiju su istoriju umiješani Jevreji, katolički kraljevi i otrkiće Amerike, a sve to Maloviće je utkao u logiku primorskog načina života, isplevši snažnu ljubavnu priču u srcu urbane bajke.

„Jedro nade“ i prethodni Malovićev roman „Lutajući Bokelj“ pisani su kao što se snimaju holivudski filmski blokbasteri – romani obiluju detaljima i akcijiom, te publika u njima nalazi sve ukuse i mirise Mediterana", kazala je Gavrovski dodajući da jekritika „Jedro nede“ sve svrstala uz bok najboljim romanima u savremenoj srspkoj književnosti poput „Hazarskog rečnika“ Milorada Pavića i „Opsade crkvce Svetog Spasa“ Gorana Petrovića.

„Ja sam izabrao najteži oblik pisanja – da nekome solim pamet! Ipak, neko mora biti esencijalno pošten i napisati knjigu u kojoj će reći istinu, istinu da na primjer, ne možemo više živjeti našu esencijalnu slobodu od visoke tehnologije koja nas okružuje", poručio je Malović.

Poznati novski pisac u utorak veče u Domu kulture u svom zavičaju Bijeloj, predstaviće svoju najnoviju i tek odštampanu knjigu – „Bokeški berberin“.

„Knjiga o posljednjem zalivskom Meštru“ kako stoji u podnaslovu tog vrlo specifičlnog djela, posvećena je autorovom ocu, posljednjem klasičom bokeškom brijaču, Miloradu Minju Maloviću. Dokumentarna proza prati profesionalni život starijeg Malovića, paralelno sa zbivanjima na domaćoj i svjetskoj sceni tokom punih 70 godina. Sve što se u to vrijeme dogodilo u svijetu i nad Bokom Kotorskom u posljednjih sedam država u kojima je brijač živio, kazano je unutar korica nove knjige Nikole Malovića.

„Bokeški berberin“ je knjiga o čovjeku koji je, izučivši jedan koristan i drevan zanat, sebi i porodici obezbijedio budućnost, a drugima zadovoljstvo da iz brijačke i frizerske butige izađu vazda uredni i namirisani. Da budu ljudi, u estetskom smislu...“, stoji u uvodu „Bokeškog berberina“ o kome će na promociji u utorak u Bijeloj govoriti kapetan Tiho Danilović, novinar Siniša Luković i autor.

Bonus video: