Da li ima seksa kada dođu djeca?

Razgovarajte o stvarima koje će vas podsjetiti na ono što je uticalo da se zaljubite
100 pregleda 1 komentar(a)
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
par, beba, roditelji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2015. 08:00h

Manje više ta nam je situacija poznata: budući da se danas toliko mnogo stresova upliće u život jednog bračnog para kad dođu djeca, vrlo lako se desi da seks bude stavljen u drugi plan. Ima slučajeva da se na njega ne misli mjesecima nakon što se rodi dijete. Dok ste nekada tokom večeri slušali romantičnu muziku, sada vaš stan ili kuća odzvanja plačom bebe ili cikom djece. I seksi donje rublje ustupilo je svoje mjesto pamučnim spavaćicama.

Razlog zbog čega požuda i nagon slabe nakon rođenja djeteta različiti su. jedan od najčešćih je fizički. Iscrpljenost i stres uzrokovani sada znatno brojnijim kućnim poslovima i obavezama, pogoršano još nedostatnim spavanjem, ostavljaju posljedice na oba roditelja.

Um i tijelo

Tokom tri mjeseca nakon porođaja stvaranje ženskog polnog hormona je znatno smanjeno i njegov učinak, možemo reći, otprilike je jednak hladnom tušu. Ta seksualna stagnacija može trajati do šest mjeseci i duže. Osim toga, nepovoljno može djelovati i bol od eventualno šivane međice nakon incizije i razderotine okolnog tkiva vagine ili carskog reza za vrijeme porođaja.

Čak i kada rane zacijele, smanjen nivo hormona estrogena čine da je sluznica rodnice tanja, više suva i lakše se iritira. Nove majke mogu primijeniti posebne vaginalne kreme koje smanjuju bol i osjetljivost, a vježbe za mišiće dna zdjelice pomažu da se ponovo stekne mišićni tonus.

Psihološki faktori, međutim, mogu biti veći problem. Na primjer, mnoge se žene boje da njihovo tijelo nakon porođaja neće biti atraktivno njihovom mužu. Za mnoge muškarce majčinstvo i erotika ne idu zajedno. Majke koje doje mogu podsvjesno izbjegavati intimnost sa suprugom, zato jer često dojenje može iscrpiti njihovu želju za fizičkim kontaktom na kraju dana. Takve pauze u ljubavnoj strasti mogu učiniti da se suprug osjeti istisnut iz ženine ljubavi.

Razgovarajte

Vrijeme i strpljivost liječi neke od tih problema, međutim za druge, komunikacija, razgovor je ključ rješenja, kroz otvorenu diskusiju žena treba uvjeriti muža da ga, pored velikih obaveza prema djetetu i dalje isto voli, a on nju da mu je isto tako atraktivna kao i onog dana kad su se upoznali.

Rezultat toga može biti da oboje ostaju fizički privrženi jedan drugome i da seks još uvijek predstavlja velik dio njihovog života, čak i ako nije toliko čest kao što je nekad bio. Ne može se uspostaviti dobar seksualni život ako je među partnerima prisutno neprijateljstvo, ljutnja i neriješeni problemi. Na kraju, ne mora svaka nježnost i fizička bliskost završiti polnim činom. Nemojte misliti samo o kvantitetu, važan je i kvalitet odnosa.

Eksperti se slažu da je izlazak samo sa svojim bračnim partnerom, je od vitalne važnosti ako želite da se vaš brak i polni život uspješno razvija. Bračni savjetnici preporučuju da supružnici barem jednom mjesečno odu zajedno, razumljivo bez djece, na predstavu, neko predavanje ili u kino. Za to vrijeme treba pokušati to da se ne razgovara o djeci, računima za struju ili popravkama u kući.

Razgovarajte o stvarima koje će vas podsjetiti na ono što je uticalo da se u samom početku zaljubite jedno u drugo. Romantika hrani želju, a želja je od ogromne važnosti za dobar seksualni život.

Vrijeme za sebe

Možda zvuči kontradiktorno, ali postoji i drugi način da se poboljša polni život, a taj je da se posveti određeno vrijeme samom sebi. To je posebno važno za žene koje su sklone da stavljaju na prvo mjesto porodične potrebe. Žene treba da se nađu sa prijateljicama, da se učlane u neki klub, ili da započnu sa vježbanjem. Sve te aktivnosti pomažu da se žena osjeća više seksi, zato jer te aktivnosti pomažu da se zadovolje vlastite potrebe.

Razumljivo, i muževi koji pomažu ženi u kućnim poslovima i njezi djeteta, ubrzo uviđaju da im se to višestruko "isplati"!

Čak kad djeca stignu do školskog uzrasta, brojni logistički problemi su još uvijek pred roditeljima. Većina parova nalaze da im je voditi ljubav prilično teško dok strahuju da im se dijete u susjednoj sobi može probuditi i doći, ui da ih uhvati ih na djelu. Od najranije dobi djecu valja naučiti da pokucaju prije nego uđu u maminu i tatinu sobu.

Trud i napor koji muž i žena ulažu u održavanje zadovoljavajućeg seksualnog života, nakon što se rode djeca, ipak se na kraju isplati.

Bonus video: