SVJETSKO PRVENSTVO U SKIJANJU

Mikaela Šifrin zlatna, Bulatović na 69. mjestu

Jedina crnogorska predstavnica, Ivana Bulatović završila je na 69. mjestu u svijetu
0 komentar(a)
Mikaela Šifrin, Foto: Beta AP
Mikaela Šifrin, Foto: Beta AP
Ažurirano: 14.02.2015. 23:01h

U posljednjoj trci skijašica na Svjetskom prvenstvu u Biver Kriku, slalomu na padini „Ptica grabljivica”, domaća publika je odahnula - zlato je u tehnički najzahtjevnijoj disciplini zaslužila Amerikanka Mikaela Šifrin (1:38,48 minuta).

Šifrin je do titule svjetske prvakinje došla na način koji bi samo Alfred Hičkok umio da izrežira, pošto je do polovine staze izgubila 40 stotinki prednosti iz prve vožnje nad Šveđankom Fridom Hansdotir, i otišla na +4.

Ipak u donjem dijelu staze Šifrin ne samo da je nadomjestila taj zaostatak, već je kroz cilj prošla sa 34 stotinke brže od Šveđanke.

Šifrin je tako odbranila slalomsko zlato iz Šladminga 2013. godine, a i olimpijska je pobjednica iz Sočija.

Bronza je otišla u ruke Čehinji Šarki Strahovoj (djevojačko prezime Zahrobska), koja je za pobjednico zakasnila 77 stotinki.

Bez medalje je ostala najbrža u drugoj vožnji, Slovakinja Veronika Velez Žužulova, koja ja na kraju bila četvrta. Upravo je Žužulova pokazala kako treba savladati nevjerovatno tešku stazu, agresivnim i preciznim nastupom. Ipak, zaostatak u prvoj seriji bio je prevelik da bi se domogla medalje.

Upravo najuspješnija skijašica u Biver Kriku, Slovenka Tina Maze, nije preuzela rizik pa je oprezna vožnja odvela na osmo mjesto.

Jedina crnogorska predstavnica, Ivana Bulatović, nije uspjela da izbori plasman u drugu vožnju slaloma, pa je završila na 69. mjestu u svijetu. Plasman u drugu vožnju izborilo je najboljih 60 skijašica, a Bulatović je za najbržom u prvoj vožnji, Šifrin, zaostala 19,82 sekunde. Prvu vožnju od 120 učesnica završilo je 85 takmičarki. Bulatović je bila direktna učesnica finalne trke, a imala je startni broj 102.

Finale muškog slaloma, kojim se danas završava Svjetsko prvenstvo u Biver Kriku, od crnogorskih takmičara uspio je da izbori Bojan Kosić.

On nije bio među 25 najboljih u kvalifikacijama koji direktno obezbjeđuju finale, ali je Tarik Hadžić napravio grešku i odustao, pa je Kosiću i 52. mjesto bilo dovoljno, da se zahvaljujući FIS rejtingu nađe u finalu.

Tako će i Kosić osjetiti čari nadmetanja sa svjetskom elitom, Marselom Hiršerom, Feliksom Nojrojterom..., pošto je Hadžić to imao priliku u veleslalomu. Kosić je za pobjednikom kvalifikacija zakasnio 32,62 sekunde.

Preporučujemo za Vas