"U CIJELOJ ZEMLJI"

Porošenko: Ako ne bude mira uvešćemo vojnu upravu

"Prvo, oslonićemo se na same sebe i koordinisaćemo akcije sa našim partnerima i prijateljima", dodao je Porošenko
6 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2019. 14:47h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorava da će širom zemlje uvesti vojnu upravu ukoliko se ne smire borbe u Ukrajini, prenosi agencija Interfaks.

"Upozorio sam na sastanku ukrajinske vlade čak i prije Minska da, ako se ne uspostavi mir, moraćemo da donesemo veoma tešku ali neophodnu odluku uvođenja vojne uprave. Još jednom naglašavam, u ovom slučaju vojna vlada ne bi bila uvedena samo u Donjecku i Lugansku, već u cijeloj zemlji", rekao je on na ceremoniji predaje opreme ukrajinskim graničarima u Kijevu.

Predsjednik Ukrajine je naveo da će, pošto je analizirao zakon o vojnoj vladi, predstaviti parlamentu amandmane na njega, koji će omogućiti efikasniju odbranu zemlje, u slučaju da mir ne bude uspostavljen.  

"Prvo, oslonićemo se na same sebe i koordinisaćemo akcije sa našim partnerima i prijateljima", dodao je on. 

Ukrajinske snage i proruski separatisti gađali su i danas jedni druge teškom artiljerijskom paljbom, dok otkucava vrijeme do primirja koje treba da stupi na snagu noćas u ponoć. 

Borbe su koncentrisane oko Debaljceva, ključnog vladinog željezničkog čvorišta koje povezuje dva glavna pobunjenička grada - Donjeck i Lugansk. 

Kako navodi agencija AP, popodne je gradić Artemivsk, koji je pod kontrolom Kijeva, a nalazi se 40 kilometara sjeverno od Debaljceva, bio zasut raketama, prilikom čega je pogođena i škola, koja je izgorjela do temelja. 

Novinar AP primetio je takođe baražnu vatru nedaleko od grada Svetlodarska, 20 kilometara sjeverno od Debaljceva, kao i kretanje oklopnih vozila i raketnih lansera ukrajinskih snaga na putu između dva grada. 

Na nedatiranom satelitskom snimku, koji je danas objavila ukrajinska vlada, vidi se pet kilometara dug oblak crnog dima iznad Svetlodarska, za koji su vlasti iz Kijeva ocijenile da je dokaz pojačane raketne paljbe pobunjenika na taj grad. 

Pred početak primirja, koji se približava, sve je više sumnji da će ono biti poštovano, imajući u vidu izjave lidera separatista, ocjenjuje agencija AP.

 

Lider pobunjenika iz Donjecka Aleksandar Zaharčenko rekao je, kako prenosi novinska agencija RIA Novosti, da njegovi borci neće dozvoliti ukrajinskim snagama da pobjegnu iz Debaljceva.

Separatisti su naveli da će ukrajinskoj vojsci biti, kao jedina mogućnost, ponuđeno da se predaju. 

S druge strane, Porošenko je u Kijevu optužio separatiste za intenziviranje napada protiv vladinih položaja u Debaljcevu, izrazivši zabrinutost da bi okršaji mogli da budu nastavljeni. 

Prema mirovnom sporazumu koji su u četvrtak u Minsku, poslije 16 sati pregovora postigli njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski, ruski i francuski predsjednici, Petro Porošenko, Vladimir Putin i Fransoa Oland, zaraćene strane treba da obustave neprijateljstva u ponoć. 

Agencija AP ocjenjuje da, imajući u vidu da prethodni mirovni sporazum postignut u septembru nije poštovan, te su borbe čak eskalirale u januaru, trenutna očekivanja od novog sporazuma su veoma mala. 

U ponoć, kako je dogovoreno, svaka strana treba da povuče teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. 

Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne u ponedjeljak, i trajalo bi dvije nedjelje. Nijesu naznačeni detalji o povlačenju trupa. 

Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se tim područjima s većinskim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, kao i to da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev. 

Savjet bezbjednosti UN sjutra bi trebalo da glasa o rezoluciji kojom se, na predlog Rusije, poziva na potpunu primjenu dogovora o prekidu vatre. 

Rusija je rezoluciju predložila juče, a vjeruje se da je gotovo sigurno da će sjutra biti i usvojena.

Galerija

Preporučujemo za Vas