PROCES PO TUŽBI SVETOMIRA I SVETOZARA RADOVIĆA

Čelebić: Odbio sam da uklonim "Kupačicu"

“Odbio sam takvo izvršenje dok se ne sprovedu sve potrebne procedure. Ja da znam, nije postojala pisana odluka o njenom uklanjanju”, rekao je Čelebić
6 komentar(a)
Kupačica, Foto: Luka Zeković
Kupačica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2019. 14:47h

Nekadašnji službenik podgoričkog “Vodovoda” Ljubomir Čelebić, rekao je juče  da je odbio da rukovodi procesom uklanjanja “Kupačice”, jer je za to postojao samo usmeni zahtjev iz Opštine. On je dodao i da niko iz tog preduzeća “Vodovoda”  nije učestvovao u procesu uklanjanja skulpture. 

To je naveo u nastavku spora po tužbi braće Svetomira i Svetozara Radovića, koji traže 50.000 eura od Glavnog grada i “Vodovoda”, zbog uklanjanja njihove  skulpture iz parka preko puta državne Skupštine prije petnaest godina.

Čelebić je juče ispričao da je kod tadašnjeg direktora “Vodovoda” Zorana Jankovića došla neka službenica opštine, navodeći da opština zahtijeva da se skulptura ukloni. 

“Odbio sam takvo izvršenje dok se ne sprovedu sve potrebne procedure. Ja da znam, nije postojala pisana odluka o njenom uklanjanju”, rekao je Čelebić. 

Radović je prigovorio njegovom iskazu da niko iz “Vodovoda” nije učestvovao  u uklanjanju, objašnjavajući da je  direktor firme koja je uklonila skulpturu pred sudom kazao da su imali  logističku podršku tog javnog preduzeća. 

Suđenje se nastavlja 13.marta. 

“Predmetno djelo srušeno je koordiniranim djelovanjem, svjesno, sračunato, nezakonito, bez konsultacije i saglasnosti autora... i to samo na osnovu telefonskog razgovora između tadašnjeg direktora JKP-a 

Vladana Vučelića, a po nalogu koordinatora povjerenika tada Opštine Podgorica, Miomira Mugoše”, piše u tužbi autora skulpture. 

“Kupačica”, kako su Podgoričani prozvali skulpturu originalno nazvanu „Čežnja", uklonjena je 2000. godine. 

Nije bilo odluke o uklanjanju

Sudija Radonja Radonjić je, shodno ukidnom rješenju Višeg suda, upitao punomoćnika Glavnog grada, Nikolu Šofranca da li je donijeto rješenje o uklanjanju skulpture, na šta je on odgovorio da nije donešena nikakva odluka u vezi sa uklanjanjem.

Viši sud je ukinuo prvostepenu odluku sudije Radonje Radonjića, kojom je on odbio tužbeni zahtjev braće Radović. 

U ukidnom rješenju se, između ostalog, navodi  da je za donošenje odluke o uklanjanju bio nadležan Glavni grad - Podgorica.