Strah od pilula kriv za 15 miliona neželjenih trudnoća

Rizik od trudnoće je 14,5 puta veći ako se ne koristi kontracepcijsko sredstvo, a ako se koristi računanje plodnih dana i metoda "izvlačenja" na vrijeme 2,7 puta veći
1 komentar(a)
seks, par, Foto: Shutterstock
seks, par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2015. 16:20h

Milioni neželjenih trudnoća posljedica su straha od modernih kontraceptivnih sredstava, stoji u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Skoro 40 odsto žena koje izbjegavaju kontracepciju zato što se boje zdravstvenih komplikacija uslijed korištenja pilule, kondoma i spirala, piše Daily Mail.

Oko 20 odsto žena ne koristi kontracepciju zato što podcjenjuju rizik od trudnoće. Sve to krivo je za 15 miliona neželjenih trudnoća u svijetu svake godine, potvrdili su iz WHO-a analizom 35 zemalja.

Prema njim tih 15 miliona od 16,7 miliona trudnoća moglo bi se izbjeći. Rizik od trudnoće je 14,5 puta veći ako se ne koristi kontracepcijsko sredstvo, a ako se koristi računanje plodnih dana i metoda "izvlačenja" na vrijeme 2,7 puta veći.

"Strah od zdravstvenih komplikacija najčešći je uzrok izbjegavanja modernih kontraceptiva iako za to ne postoje naučni dokazi. Zdravstveni radnici stoga imaju misiju učiti i podučavati druge. Time se može spriječiti broj pobačaja", istakoo je dr. Howard Sobel iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Bonus video: