Dimitris Mingas večeras u Budvi

Gostovanje Dimitrisa Mingasa “Grad teatar“ organizuje u saradnji sa Ambasadom Grčke Mingas je karijeru počeo 1995. objavivši zbirku “Grliš čovjeka ako dotakneš more”
0 komentar(a)
Dimitris Mingas
Dimitris Mingas
Ažurirano: 13.02.2015. 16:27h

Književno veče Dimitrisa Mingasa, savremenog grčkog pisca biće održano večeras u 19 sati, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi .

Nakon nekoliko uspješnih događaja koje je “Grad teatar“ organizovao u vanfestivalskom periodu, zimski dio programa se nastavlja predstavljanjem književnog djela grčkog pisca, koji prvi put gostuje u Budvi i Crnoj Gori. Ovo gostovanje “Grad teatar“ organizuje u saradnji sa Ambasadom Grčke, dok je prostor za održavanje večeri ustupila Moderna galerija iz Budve.

Dimitris Mingas je književnu karijeru počeo 1995. godine objavljivanjem zbirke pjesama “Grliš čovjeka ako dotakneš more” u izdanju izdavačke kuće "Entevktirio". Zbirka pripovjedaka “Napušteni”, u izdanju kuće “Polis” pojavila se 1999. godine. Za tu knjigu 2000. godine nagradio ga je časopis “Čitam”. Naredne godine izdavačka kuća “Polis” je objavila njegov roman “Rijetko sniježi na ostrvima”, a u novembru 2003. “Metehmio” mu je objavio zbirku pripovjedaka pod naslovom “Sam u Solunu”. Ista kuća je 2005. godine objavila njegov roman “Samo smo se igrali”, a 2007. i roman “Telemahova Odiseja”. U aprilu 2012. godine izašao je i roman “Plutajuća ostrva”.

Roman “Rijetko sniježi na ostrvima” preveden je na italijanski jezik i objavljen u oktobru 2004. godine kao izdanje kuće “Crocetti Editore”, pod naslovom “Sulle isole non nevica mai”, dok je romane “Samo smo se igali” i “Telemahova Odiseja” objavila i beogradska “Geopoetika” na srpskom jeziku. U avgustu 2007. godine španski Institut del cinema català S.A. dobio je autorska prava za pisanje scenarija na knjigu. Pripovjetka “Crna oluja”, iz zbirke “Napušteni”, ekranizovana je pod istim naslovom. Njegove pripovjetke su prevedene na engleski, francuski, italijanski i kineski jezik. Na večeri će govoriti autor, a o njegovom književnom djelu i mjestu u savremenoj grčkoj književnosti govoriće dr Predrag Mutavdžić, profesor Beogradskog univerziteta. Publici će se ispred izdavačke kuće “Geopoetika” obratiti izvršna urednica Jasna Novakov-Sibinović. O ostvarenoj kulturnoj saradnji i značaju kulturnih razmjena ovog tipa govoriće Jula Salesiotu, ispred Ambasade Grčke i Blažo Radoman, u ime “Grada teatra”.

Bonus video: