SVOJEVRSNI KARPATSKI VESTERN

Berlinale: Film "Aferim" oduševio pobliku

50 pregleda 0 komentar(a)
FIlm Aferim, Foto: Berlinale.de
FIlm Aferim, Foto: Berlinale.de
Ažurirano: 04.04.2019. 14:44h

Na Berlinskom filmskom festivalu prikazan je rumunski film “Aferim” reditelja Radua Jude, koje je po mišljenju publike, filmske kritike, kao i pisca i filmskog kritičara Jutarnjeg lista, Jurice Pavičića, jedno od najboljih ostvarenja prikazanih na festivalu.

“Film je potpuno drugačiji od onoga što smo navikli da gledamo kao rumunski nov talas. Umjesto hiperrealističkih drama s vrludajućom kamerom, Judeov “Aferim!” crno-bijela je istorijska freska, raskošan i stilizovani film daleko od 'Gospodina Lazareskua'”, ističe Pavičić.

Priča je smještena u Vlašku godine 1835. “Aferim!” je , kako navodi Pavičić “svojevrsni  karpatski  vestern”. Riječ je - ukratko - o vesternu koji ima “šerifa” i “posse” i “crnce”, ali koji je ujedno u pravom smislu riječi balkanski. Filmom prolaze Rumuni, Turci, Jevreji i Romi, “šerifi” obilaze sajmišta, manastire i čerge, a sve pršti od narodnih vjerovanja, doskočica, poslovica i usmene predaje koju je Jude sakupio iz djela 50-ak onovremenih pisaca, uključujući Čehova.

“U filmu nalazimo mnoge stvari koje karakterišu današnji Balkan - nacionalizme, patrijarhalnost, korupciju, zloupotrebu ovlasti, autoritarni mentalitet. Ali, za razliku od Kusturičinih filmova gdje je taj 'divlji Balkan' predmet mistifikacije tipa 'mi smo takvi i gotovo', kod Judea nije tako. Vraćajući se u rani XIX vijek, Jude kao da traži korijene današnjih balkanskih 'nestašluka' u građanskom društvu koje je tada trebalo da nastane, a nije. 'Aferim!' je najbolji od tri filma koji su u utorak i srijedu prikazani u takmičasrkom programu festivala”, zaključuje Pavičić.

Vim  Venders  je u sedamdesetoj godini na vrhuncu karijere

Vim Vendersu na Berlinalu je uručena nagrada za životno djelo. To je samo jedna od mnogih nagrada u godini u kojoj slavni filsmki režiser slavi 70. rođendan. Filmski festival u Berlinu režiseru ukazuje čast i dodjeljuje mu “Medvjeda za životno djelo“. Vendersov posljednji dokumentarac, “So zemlje“, upravo je nominovan za Oskara. U martu, Muzej moderne umjetnosti u Njujorku mu ukazuje čast retrospektivom, a u aprilu “Palata umjetnosti“ u Diseldorfu prikazuje njegove fotografije. U avgustu, Vim  Venders  slavi 70. rođendan.

“Dobijati priznanja kod kuće, u svom gradu - to je divno“, rekao je  Venders . Zahvalan je Berlinalu i direktoru festivalaDiteru Kosliku. Filmski festival ne samo da mu daje nagradu za životno djelo, već prikazuje i deset njegovih restauriranih djela. Tih deset filmova i još malo više, Amerikanci će moći da vide u martu. Uvod u obimnu retrospektivu u čuvenoj MOMI u Njujorku čini Vendersovo remek-djelo iz 1984. “Pariz, Teksas“.