Mario Vargas Ljosa zablistao i u pozorištu

“Imam veliku tremu, u panici sam zbog ovoga, šta ako zaboravim tekst, na momente sam pomišljao da odustanem. U isto vrijeme sve ovo me uzbuđuje, podstiče i podmlađuje”, izjavio je pisac
0 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa (Novina)
Mario Vargas Ljosa (Novina)
Ažurirano: 13.02.2015. 11:08h

Slavni peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine, nedavno je debitovao kao glumac, u Španskom nacionalnom pozorištu u Madridu. U predstavi‚ “Priče o kugi”‚ tumači lik italijanskog plemića iz XIV vijeka.

Mario Vargas Ljosa ima 78 godina i toliko književnih nagrada da su jedva stale u pozorišni program. Do sada je objavio 18 romana, 19 eseja, devet drama, memoare i bezbroj kolumni, vodi asketski život pisca. Sve to ga nije omelo da krene u još jednu avanturu i okuša se kao glumac, u predstavi “Priče o kugi”, nastaloj po drami koju je napisao inspirisan Bokačovim “Dekameronom”. Original sadrži 100 priča, ali madridska predstava traje manje od dva sata.

Ljosa kaže da nikada nije imao takvu tremu, ni na svečanosti dodjele Nobelove nagrade, ni u kampanji kada je bio kandidat za predsjednika Perua, kao pred premijeru predstave u kojoj glumi jednu od glavnih uloga.

“Imam veliku tremu, u panici sam zbog ovoga, šta ako zaboravim tekst, na momente sam pomišljao da odustanem. U isto vrijeme sve ovo me uzbuđuje, podstiče i podmlađuje”, izjavio je pisac.

Ljosa u predstavi “Priča o kugi” tumači lik vojvode Ugolina, italijanskog plemića iz XIV vijeka i zajedno sa još četvoro poznatih španskih glumaca pripovijeda zanimljive i duhovite priče u jednom zamku na periferiji Firence dok u obližnjem gradu vlada kuga. Komedija je zasnovana na Bokačovom “Dekameronu”, ali je metafora savremenog svijeta kojim vlada epidemija terorizma.

“Terorizam je drama naše epohe, to je danas kuga koja sije smrt po svijetu. Mi u ovoj predstavi, u suštini, govorimo o tome kako se dešava jedna ljudska katastrofa u široj zajednici, ali i u svakom čovjeku”, objasnio je Ljosa.

Glumačka avantura slavnog pisca je i njegov omaž pozorištu i umjetnosti za koju vjeruje da spašava od svih epidemija. Pozorišni stručnjaci hvale Ljosin glumački debi, a činjenica da je jedan nobelovac postao glumac rasprodala je sve karte za predstavu koja je na repertoaru Španskog pozorišta u Madridu do prvog marta.

Bonus video: