Petričević optužila svjedokinju: "Dogovarala si kako da svjedočiš"

Okrivljena rekla da je slušala presretnute razgovore i da je prepoznala glas Miška Vučinića
139 pregleda 4 komentar(a)
Jelica Petričević, Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Jelica Petričević, Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2015. 07:34h

Optužena u predmetu Košljun Jelica Petričević, optužila je juče u sudnici službenicu Prve banke u Budvi Ivanu J. Stanojević da je sa nekadašnjim direktorom te filijale Miodragom Vučinićem dogovorila kako da svjedoči u tom procesu.

Ona je to kazala, nakon što je Stanojević posvjedočila da je Petričević naložila da se kompaniji Vida Rađenovića “SP Luna” odobri kredit od 1.450.000 eura.

“Kompletna dokumentacija za kredit odrađena je u centrali Prve banke u Podgorici, a filijala u Budvi imala je samo ulogu poštara. O odobravanju kredita odlučivao je kreditni odbor u Podgorici. I ugovor o depozitu nama je stigao iz Podgorice, tamo je i odrađen. Iz medija sam saznala da postoje tri ugovora o depozitu, kojim Opština Budva svojim novcem garantuje ovaj kredit za SP Luna”, izjavila je Stanojević juče u Višem sudu.

Petričević je, između ostalih, optužena da je kao bivša pomoćnica generalnog direktora Prve banke omogućila da "SP Luna" nezakonito dobije kredit od 1.450.000 eura. Prigovarajući svjedočenju kreditnog referenta Prve banke u Budvi, optužena je rekla da je preslušavala CD prisluškivanih razgovora i da je tu čula da 18. marta 2014. Stanojević razgovara sa Miodragom Vučinićem.

“Njegov sam glas prepoznala. Tako da nije tačno da nije bila upoznata da postoje tri ugovora o depozitu, već je i te kako o svemu znala sve. Iz mjera tajnog nadzora vidi da se dogovarala kako da svjedoči u istrazi kod tužioca. Čudi me da je tužilaštvo baš Vučinića označila kao osobu NN, ne otkrivajući njegov identitet. Oba svjedoka, i ona i Vučinić su bili upoznati da postoje dva ugovora o depozitu. Ja nisam poslala mejl, niti štampam ugovore”, rekla je Petričević.

Stanojević je odgovorila da je sa Vučinićem na tu temu razgovarala kako bi se pripremila za svjedočenje, nakon što su je iz tužilaštva pozvali.

“Da se nisam pripremila, ne bih se ni sjetila ovog kredita. Ovaj kredit je vraćen prije roka i nije bio problematičan. Sa Miškom Vučinićem sam razgovarala više puta o ovoj dokumentaciji... On čak nije znao ništa o djelovodnim brojevima”, navela je svjedokinja.

Sadašnji predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a biznismen Vido Rađenović i bankarka Jelica Petrićević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđnom kupcu Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Bonus video: