Tehničar ugrozio zdravlje LGBT pacijenta

"Moj primjer govori da autovane LGBT osobe nisu poželjne u zdravstvenom sistemu, ni kao korisnici a vjerujem ni kao radnici. Volio bih me nadležna tijela demantuju", rekao je on
91 pregleda 0 komentar(a)
LGBT (Novina)
LGBT (Novina)
Ažurirano: 13.02.2015. 07:03h

Dvadesetdevetogodišnji homoseksualac optužio je medicinskog tehničara Kliničkog centra da mu je dodatno ugrozio zdravlje, prilikom postoperativnog tretmana.

Gej mladić, sa prebivalištem u Podgorici, tvrdi da ga je medicinar Ž.R. ismijavao, vrijeđao i diskriminisao po osnovu seksualne orijentacije, ali i fizički zlostavljao.

On je ispričao da mu je Ž.R. nakon provokacija pocijepao konce na rani.

"Rekao sam mu 'nemojte tako jako, nisam od drveta, jadan'. Ćutao je. Prišla je medicinska sestra, stavila mi novu gazu, i rekla da se obučem i idem", tvrdi on.

Zbog obilnog krvarenja ljekari su ponovo morali da intervenišu, nakon čega je protiv Ž.R. podnio prijavu Tužilaštvu, Ljekarskoj komori, KC.

O tome je juče raspravljala Disciplinska komisija KC, a tokom sjednice Ž.R. je rekao da “ne priznaje odgovornost”.

Iako je najavljeno da će rasprava biti javna, nepuna dva minuta nakon početka predsjedavajući Veljko Nikić, bez glasanja, objavio je da je “javna rasprava zatvorena za javnost”.

Nikić se pozvao na Opšti kolektivni ugovor i, kako je rekao, "iz moralnih razloga zatvorio sjednicu za javnost".

Nakon toga tražio je od ekipe "Vijesti" da napuste sjednicu,

Iz LGBT Foruma Progres, "Vijestima" je rečeno da se tokom rasprave "pojavio svjedok, koji je tvrdio da je bio u ambulanti i da se Ž.R. nije ogriješio".

Gej muškarac kazao je da je potpuno razočaran tim postupkom i da ne želi da vjeruje da su takvi primjeri dominantni među zdravstvenim radnicima.

"Metode koje i dalje koristi zdravstveni sektor su udbaške i podmetačke. Mislio sam da si takvi scenariji prevaziđeni. Ovo je velika sramota. Mnogo veća za zdravstveni sistem nego za mene kao ugroženog pojedinca", kazao je on.

Dodao je da mora reći "da je ovo nesretna i korumpirana zemlja i u njoj mjesta za LGBT osobe izgleda da i nema".

"Moj primjer govori da autovane LGBT osobe nisu poželjne u zdravstvenom sistemu, ni kao korisnici a vjerujem ni kao radnici. Volio bih me nadležna tijela demantuju", rekao je on.

Milivojević: Želim da vjerujem da će se objektivno utvrditi istina

Stevan Milivojević, član Vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, nakon rasprave u KC kazao je "Vijestima" da ne želi da vrši pritisak na rad tijela koje se bave utvrđivanjem činjeničnog stanja i sankcija zbog povrede prava:

"To je praksa LGBT Foruma Progres od osnivanja. Želim da vjerujem da će se profesionalno i objektivno utvrditi istina. Tako će crnogorsko zdravstvo nastaviti da promoviše otvorenost i odsustvo diskriminacije bilo koje vrste. Na ovom primjeru se potvrđuje i gradi kredibilitet nacionalnog zdravstvenog sistema".

Bonus video: