Forme, metaforični govor materijala

Izložene su skulpture iz galerija “Josip Bepo Benković”, Prijić, “Sue Ryder”, “Luča ”, “Spinaker”, “Katurić ”, Spa galerije i “Nebeskog ognjišta”
163 pregleda 0 komentar(a)
Dobrinica Dinić skulpture, Foto: Slavica Kosić
Dobrinica Dinić skulpture, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.02.2015. 13:53h

Pod nazivom “Treća dimenzija” u Dvorani Park otvorena je postavka VI Malog salona hercegnovskih galerija. Izložene su skulpture iz fundusa galerija “Josip Bepo Benković”, galerije Prijić, koja je ove godine domaćin Salona, te galerija “Sue Ryder”, “Luča”, “Spinaker ”, “Katurić”, Spa galerije Instituta Igalo i galerije “Nebesko ognjište” Koste Kilibarde.

Autori čiji su radovi u postavci Salona su: Dragan Ametović, Đorđe Angelovski, Minja Bojanić, Boris Verigo, Goran Vukčević, Dobrica Dinić, Tijana Dujović-Liščević, Kosta Kilibarda, Nikola- Nikša Kosić, Srđan Kovačević, Mijo Mijušković, Bogdan Musović, Pavle Pejović, Đuro-Beli Prijić, Dragan Tešanović, Branko Tomanović, Luka Tomanović, Sergej Cinguloski…

“Treba naglasiti da ovo nije selekcija novskih, crnogorskih ili umjetnika iz regiona, to su radovi iz fonda novskih galerija, dakle ono što mi imamo u našim galerijama”, kazao je otvarajući Mali salon Đuro-Beli Prijić, koji je ovogodišnji domaćim manifestacije.

"Skulptura je, barem na našim prostorima, u znatnoj mijeri zanemarena u posljednje vrijeme, a to ne bi smijelo da se dešava. Jedna od intencija ovogodišnje selekcije upravo je da se još jednom podsjeti da u Herceg Novom postoje i galerije i ljudi, koji vole skulpturu, drže do nje i poštuju je”, pojasnio je Prijić.

Podsjećajući na prethodnih pet godina Salona, Prijić je poželio da naredne godine iz naziva bude izostavljeno mali, selekcija autora koju svake godine naprave galeristi zaslužuje respekt.

"Materijali u kojima su ovi autori obnavljali i istraživali, ili još obnavljaju i istražuju tehnologiju građenja, modelovanja ili klesanja skulpture su drvo, kamen, terakota, plastika, metal… Nastale na klasičnim postulatima vajarske forme, kao estetizovani oblici, kao metaforični govor materijala, nastale 'starim i novim' tehnikama, na ivici asocijativnog ili recikliranog, one svakako oslobađaju energiju autorske kreacije”, napisla je u katalogu za izložbu novinarka Vidosava Vitka Vujnović.

Bonus video: