Poslanici će raspravljati o nestalim osobama

Takva odluka donijeta je nakon zahtjeva Demokratskog fronta da se zbog problema nestalih osoba u državi saslušaju ministar i direktor policije Raško Konjević i Slavko Stojanović. DF je tražio i da saslušanju prisustvuju porodice nestalih Nikoline Ljiljanić i Luke Markovića
60 pregleda 9 komentar(a)
Luka Marković, Nikolina Ljiljanić, Foto: Vijesti online
Luka Marković, Nikolina Ljiljanić, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 11.02.2015. 20:56h

Skupštinski odbori za bezbjednost i ljudska prava održaće zajedničku sjednicu, na kojoj će se pričati o nestalim osobama u Crnoj Gori. To je dogovoreno danas na sjednici Odbora za ljudska prava, ali datum održavanja sjednice nije preciziran.

Takva odluka donijeta je nakon zahtjeva Demokratskog fronta da se zbog problema nestalih osoba u državi saslušaju ministar i direktor policije Raško Konjević i Slavko Stojanović.

DF je tražio i da saslušanju prisustvuju porodice nestalih Nikoline Ljiljanić i Luke Markovića.

Crnogorskoj policiji je od početka 2015. godine prijavljen nestanak 10 osoba, od kojih je do sada pronađeno osam.

Sedmoro nestalih pronađeno je živo, a policije je pronašla i beživotno tijelo punoljetnog lica za koje je obdukcijom utvrđeno da je izvršio samoubistvo.

„Od deset lica čiji je nestanak prijavljen četiri su maloljetna. Od ta četiri maloljetna lica tri su pronađena. U ovom momentu, kada su u pitanju lica čiji je nestanak prijavljen ove godine, tragamo samo za maloljetnom Nikolinom i Lukom“, rečeno je „Vijestima“ iz Uprave policije.

Važno je reći da po podnošenju prijave o nestanku lica policijski službenici postupaju odmah, te da se o nestanku – udaljenju od kuća odmah obavještavaju sve policijske organizacine jedinice na teritorije Crne Gore, kao i da se shodno tome nalaže hitno preduzimanje pojačanih mjera svih oblika kontrole i operativnih provjera – posebno na graničnim prelazima.

Crnogorska policija je, posredstvom NCB Interpol Podgorica, raspisala i međunarodnu ptjernicu za petnaestogodišnjom Nikolinom Ljiljanić i šest godina starijim Lukom Marković.

Luka Marković, nestao je u noći između 12. i 13. januara. Posljednji put je viđen u nikšićkom naselju Straševina, dva sata poslije ponoći.

Deset dana kasnije nestala je petnaestogodišnja Nikolina Ljiljanić. Iskrala se iz kuće, zakamuflirala krevet tako da izgleda kao da spava i nestala bez traga.

Bonus video: