Kaluđerović: Centar za kulturu Tivat nastaviće po dobrom receptu

CZK Tivat postao je prepoznatljiv po svojoj uspješnoj prozorišnoj produkciji i predstavama koje su osvojile publiku
192 pregleda 13 komentar(a)
Vojislav Kaluđerović (Novina)
Vojislav Kaluđerović (Novina)
Ažurirano: 11.02.2015. 19:10h

Dužnost direktora Centra za kulturu Tivat, jedne od najrenomiranijih i najafirmisanijih institucija kulture u Crnoj Gori, nedavno je od Milene Radojević koja je otišla u penziju, preuzeo Vojislav Kaluđerović. Novi direktor CZK u razgovoru za “Vijesti“ nagovještava da će u budućem radu te ustanove zadržati najveći dio oprobanog recepta po kojem je do sada djelovalo Centar, ali obećava i neke novine. CZK Tivat proteklih je godina postao prepoznatljiv po svojoj uspješnoj prozorišnoj produkciji i predstavama koje su osvojile i publiku i kritiku. Novi direktor obećava da će i u narednom periodu posvetiti maksimalnu pažnju ovom segmentu kulturne djelatnosti.

“Purgatorije“ će početi 25. juna i za razliku od ranijih, ove će godine trajati duže pa će se završiti 15. septembra

“Ove godine osmog aprila će biti 15 godina od naše prve premijere 'Bokeški D-mol' kada planiramo da napravimo mali jubilej i proslavu igranja te predstave koja je jedna od najpopularnijih na ovim prostorima. Već smo krenuli u pregovore sa rediteljem Jagošem Markovićem oko postavljanja naše nove pozorišne predstave, a to će biti 'Ekvinocij' Iva Vojinovića“, kaže Kaluđerović, dodajući da će novi komad u produkciji CZK, premijeru imati krajem jula u sklopu ljetnjeg festivala kulture “Purgatorije“, a koji ove godine ima svoje jubilarno - deseto izdanje.

Kaluđerović kaže da će koncepcja “Purgatorija“ ostati manje-više ista, pa će okosnicu te manifestacije i dalje činiti međunarodni Festival mediteranskog teatra.

“Selekcija predstava koje će nastuiti u takmičarskoj konkurenciji festivala je u toku i selektorka Tanja Mandić-Rigonat je već odabrala četiri komada. Ne bih za sada da otkrivao imena tih predstava, a čekamo još neke premijere koje će se u međuvremenu desiti u Hrvatskoj i Srbiji da bi mogli da kompletiramo selekciju od ukupno osam takmičarskih predstava“, istakao je Kaluđerović.

Za “Noć muzeja” u maju mjesecu, u ljetnjikovcu “Buća-Luković” biće otvorena nova postavka “Praistorija Crne Gore”

Pored Festivala mediteranskog teatra, “Purgatorije“ će činiti i igranje većine predstava iz pozorišne produkcije samog CZK, kao i nekih gostujućih komada, te brojni likovni, književni i muzički programi, a ove će godine sastavni dio “Purgatorija“ biti i međunarodni plesni festival “Montenegro Dance“, koji se ljeti takođe održava u Tivtu. Kaluđerović kaže da će “Purgatorije“ početi 25. juna i za razliku od ranijih, ove će godine trajati duže pa će se završiti oko 15. septembra. Prije “Purgatorija” za međunarodnu “Noć muzeja” u maju mjesecu, u zavičajnoj muzejskog zbirci u kuli srednjovjekovnog ljetnjikovca “Buća-Luković” otvoriće se nova muzejska postavka pod nazivom “Praistorija Crne Gore”. Kaluđerović ističe da je mandžment CZK ove godine na konkursu Ministarstva kulture konkurisao sa šest projekata - sufinasiranje “Purgatorija”, produkcija nove predstave, igranje predstava “Penelopijada” i “Betula u malu valu” u pet gradova na sjeveru Crne Gore, produkcija novog dokumentarnog filma reditelja Vladimira Perovića, kao i susreti umjetničkih akademija gradova iz regiona.

“Ti susreti organizovaće se u saradnji sa Akademijom likovnih i dramskih umjetnosti sa Cetinja, i održavali bi se u u Tivtu u postsezoni, negdje u septembru mjesecu”, kazao je Kaluđerović.

Osamostaljena biblioteka, otkupljena vrijedna skulptura

CZK je obavio svoj dio zakonskih obaveza na planu izdvajanja Gradske biblioteke iz njegovog sastava i ustanovljavanja te instutucije kao samostalnog entiteta, što zahtijeva novi Zakon o bibliotečkoj djelatnosti. Čeka se formalna odluka osnivača - Skupštine Opštine Tivat, a u međuvremenu se već radi na unapređenju sadržaja i ponude gradske biblioteke pa je tako i potpisan ugovor o njenom pridruživanju Cobis sistemu. Biblioteka redovno dobija dnevnu štampu, a korisnicima čitaonice uskoro će na raspolaganje dobiti i dva lap-top računara sa brzim internetom i štampač. CZK je pokrenuo inicijativu da grad Tivat otkupi veliku reprezentativnu metalnu skulpturu “Ajkula” autora Rajka Sušića, vajara iz Nikšića, koja je ljetos, još nedovršena, bila izložena na Trgu od kulture, u sklopu postavke Reljićeve izložbe u galeriji CZK.

“Komisija za otkup eksponata je predložila da se ta skulptura otkupi, pa se nadamo da će Opština to prihvatiti i odrediti lokaciju za postavljanje ovog zaista lijepog i vrijednog umjetničkog djela koje će oplemeniti i uljepšati neki od javnih prostora u gradu”, ističe Kaluđerović.

Bonus video: