"Norveška šuma" u Gradskim knjižarama

237 pregleda 0 komentar(a)
Norveška šuma, Foto: Nova knjiga
Norveška šuma, Foto: Nova knjiga
Ažurirano: 11.02.2015. 12:52h

Za sve ljubitelje pisane riječi roman Harukija Murakamija "Norveška šuma", od sada u izdanju izdavačke kuće Nova knjiga - najčitaniji roman svih vremena u Japanu.

"Norvešku šuma" je od objavljivanja najčitanjija Murakamijeva knjiga, samo u Japanu je prodata u preko četiri miliona primjeraka. Upravo ovaj roman je Murakamiju donio svjetsku slavu.

Knjiga čiji naziv je direktna asocijacija na japanski prevod pjesme Norwegain Wood Bitlsa, oslikava sudbinu mladih ljudi koji se ne snalaze u atmosferi koja je posljedica vladajućeg režima, tako da je radnja ove nostalgične priče smještena u Tokio, šezdesetih godina XX vijeka, kada su japanski student prosestovali protiv vladajućeg režima.

Međutim, ovaj bunt samo predstavlja kulise za jednu ljubavnu priču. Vatanabea, taktovi pjsme Bitlsa bude sjećanja na svoju prvu ljubav Naoko, djevojku svog najboljeg prijatelja Kizukija.

Ali, istog časa mislima se vraća u prošlost, u svoje studenstake dane u Tokiju, kada je u njegov život ušla mlada žena po imenu Midori. Kroz sjećanja na mladalačke dane Vatanabe razvija odnos sa dvije potpuno različite žene – prelijepom i emocionalno opterećenom Naoko i društveno i živahnom Midori.

Oslikavajući emocionalnu rastrzanost glavnog junaka, Murakami pokazuje da je mastor bez premca i suptilni poznavalac ljudskog srca, dilema i strasti koje donose ljubavni jadi.

"Norvešku šumu" možete naći u svim Gradskim knjižarama u izdanju Nove knjige.

Za sve ljubitelje Murakamijevog stila, izdavačka kuća Nova knjiga osim "Norveške šume", priprema i druge njegove romane - "Sputnik srce drago", "Kafk na obali"…

Bonus video: