CANU traži od države milion eura

Zastupnik države osporio je zahtjev CANU, ocjenjujući ga neosnovanim
9 komentar(a)
Momir Đurović, Foto: Savo Prelević
Momir Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.02.2015. 20:29h

CANU će ipak nastaviti sudski spor protiv države zbog neisplaćenih gotovo milion eura iz budžeta za 2013. godinu. To je saopšteno juče u podgoričkom Osnovnom sudu, iako su na prethodnom ročištu naveli da im je država uplatila novac i da će najvjerovatnije odustati od tužbe.

Predsjednik CANU-a Momir Đurović, je rekao da im država jeste uplatila novac za 2014. godinu, ali da su time istovremeno priznali i dug iz 2013.

"Objašnjeno nam je da ne mogu retroaktivno isplatiti dug, zbog nepostojanja planiranih sredstava u budžetu”, naveo je, između ostalog, Đurović.

Spor se nastavlja 31.marta, za kada je planirano saslušanje ministarke nauke Sanje Vlahović i ministra finansija Radoja Žugića.

Nekoliko dana prije održavanja prethodnog ročišta, saopšteno je da je država uplatila oko 630.000 eura toj instituciji na ime duga za prethodnu godinu.

Iz CANU u tužbi protiv Ministarstva finansija, navode da je toj instituciji nezakonito obustavljena isplata budžetskih sredstava za period od maja do decembra 2013. godine.

Traže isplatu 390.251 eura za mjesečne akademske nagrade i 450.251 eura za finansiranje naučno-istraživačkih projekata.

Zastupnik države osporio je njihov zahtjev, ocjenjujući ga neosnovanim.

U istom sudu vodi se sličan postupak u kojem CANU takođe traži više od pola miliona eura neisplaćenih budžetskih sredstava za 2012. godinu.

Bonus video: