Izložba Ilije Šoškića 19. februara u Rimu

Ilija Šoškić istražuje odnose elemenata koje uključuje u taj site-specific projekt
60 pregleda 1 komentar(a)
Ilija Šoškić
Ilija Šoškić
Ažurirano: 10.02.2015. 16:29h

Izložba crnogorskog umjetnika Ilije Šoškića, koji decenijama živi i radi u Italiji, “Šapat” u galeriji Zoo Zone Art Forum u Rimu biće otvorena 19. februara, a predstavlja projekat kojim taj umetnik, koji živi i radi u Italiji, nudi svoj pogled na aktuelne probleme svijeta.

"... I ova je izložba istraživanje osjetljivih pitanja i potenciranje određenih izjava kroz umjetnost… A predmet diskursa nije priča, već nešto sasvim drugo ... ‘Ko, kako i zašto’, u najopasnijem trenutku čovječanstva”, naveo je umjetnik povodom izložbe koja je najavljena kao trodjelna refiguracija, a biće otvorena Šoškićevim performansom.

Polazeći od vlastitog iskustva složenog balkanskog rata, Šoškić nudi svoj pogled na trenutne probleme svijeta. Na izložbi u rimskoj galeriji Zoo Zone Art Forum, Šoškić istražuje odnose elemenata koje uključuje u taj site-specific projekt, a koji su vezani za njegovo lično iskustvo i za njegovu umjetničku memoriju.

Cilj je da postigne saučestvovanje prisutnih u galeriji. Takvim datostima autor kreće od najudaljenijeg stepena otklona iz realnosti, razvijajući jedan logički proces čiji kontekst se mijenja, u šapatu, načinu koji umjetnik bira kao determinišući za projekat koji se time radikalno redefiniše.

Izložbeni prostor time biva ponuđen kao okvir “Einsteinove kutije”, koju čine elementi od instalacije do gestualnosti, u kojem će se p(r)okazati drama trenutne situacije kroz filozofski i politički panoptikum.

Koristeći ovaj modus operandi, umjetnik evocira i provocira sukob s gledaocem unutar kojeg se modelira nastanak nečeg kao “organska skupina”. Ilija Šoškić, “najrafiniraniji analitičar promjena u koje je upletena savremena umjetnost” (Marina Gržinić), krajem 60-ih odlazi u Italiju - najprije u Bolonju, a potom u Rim.

Tokom pet decenija duge “italijanske” karijere, razvio je umjetnički izraz pretežno u performativnoj i akcionoj vizuelnoj umjetnosti.

Rafinirani analitičar promjena

Još od performansa “Pucanj u zid”, izvedenog 1975. u rimskoj galeriji L'Attico, Ilija Šoškić ne prestaje da intrigira evropsku umjetničku scenu. Šoškić koji decenijama živi u Italiji, ali se rado vraća u Crnu Goru, tako da je domaća likovna publika bila u prilici da p rošle godine u Biljardi, u okviru izložbe “200 godina samoće - Njegošiations“ (autorski projekat Petra Ćukovića i Vladimira Đurišića), pogleda rad Ilije Šoškića “Korota i suša”.

Ova instalacija je zapravo rekonstrukcija rada iz 1986. godine, realizovanog u Galeriji Forum u Nikšiću. Korota i suša, jedno od Šoškićevih remek-djela, prva je instalacija u povijesti crnogorske poslijeratne umjetnosti, izvedena u Crnoj Gori.

Bonus video: