ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU

Prestanak pušenja dobar za oporavak sive mase mozga

Naučnici su pronašli vezu između pušenja i tanjenja moždane kore - površinskog sloja mozga u kojem se nalazi siva masa
190 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.02.2015. 11:49h

Pušači brže gube sivu masu mozga od nepušača, ali je proces oporavka mozga dugotrajan poslije prestanka pušenje, saopštili su naučnici u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Molekular Sajkajestri (Molecular Psychiatry).

Kanadski istraživači došli su do tog zaključka poslije pregleda snimaka magnetne rezonance 500 škotskih 70-godišnjaka, među kojima 36 pušača i 223 bivša pušača.

Naučnici su pronašli vezu između pušenja i tanjenja moždane kore - površinskog sloja mozga u kojem se nalazi siva masa.

Otkriveno je da se kod bivših pušača djelimično oporavila moždana kora, ali naučnici upozoraju da kod nekih bivših teških pušača oporavak može da traje više od 20 godina. 

Ranija istraživanja su već ukazala na vezu pušenja i opadanja kognitivnih funkcija (pažnja, pamćenje, prostorna orijentacija), ali je do sada bilo teško da se ta veza tačno utvrdi, kao i mogući oporavak.

Gubitak moždane mase se povezuje s padom kognitivnih funkcija u starosti, odnosno na slabije pamćenje i sposobnost prilagođavanja u vremenu i prostoru.

Za bivše pušače koji su pušili jednu paklicu dnevno tokom 30 godina, potrebno je 25 godina bez duvana kako bi im se mozak oporavio i bio sličan mozgu nepušača, navodi se u studiji.

Naučnici pretpostavljaju da prestanak pušenja smanjuje gubitak moždane mase i omogućava njegov oporavak.

"Pušači treba da znaju da su cigarete povezane sa ubrzanim tanjenjem moždane kore, koji dovodi do gubitka kognitivnih funkcija što je uobičajeno kod starijih ljudi", naveli su stručnjaci i dodali da bi mogućnost djelimičnog oporavka moždane kore trebalo da predstavlja "jak argument" za prestanak pušenja.

Preporučujemo za Vas